Hlavní obsah

Lidská práva jsou více než panda v zoo, Praha změní smlouvu s Čínou z éry primátorky Krnáčové

Jak pražská zoo plánovala pandy.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Primátor Prahy Zdeněk Hřib bude s Čínou jednat o vyřazení článku obsahující souhlas s politikou jedné Číny

Článek

Pražští radní se rozhodli změnit smlouvu s čínským Pekingem.

V pondělí se dohodli, že primátor Zdeněk Hřib (Piráti) bude s vedením tohoto města jednat o tom, aby byl z dokumentu odstraněn článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu.

Podle politiků byl Praze článek vnucen a ve smlouvě mezi dvěma městy je zcela nadbytečný. „Chceme apolitické partnerství. Byl to jednostranný ústupek Číně. Vnímám to jako chybu předchozího vedení,“ řekl Seznamu Hřib.

Pokud v současné době Peking změny odmítne, je možné, že bude smlouva vypovězena. „Chceme to vyřešit do pěti měsíců,“ uvedl Hřib.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) minulý týden serveru Deník N řekl, že pokud dojde ke změně smlouvy, vláda se od takového kroku distancuje.

Smlouva se schválila za působení primátorky Adriany Krnáčové. Ve třetím článku je uvedeno, že Praha uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území.

Tehdejší vedení Prahy si podpis této smlouvy obhajovalo mimo jiné tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo.

Což se však dosud nestalo. „Za Prahu Sobě jsme si jisti, že lidská práva jsou více než panda v zoo,“ řekl minulý týden na tiskové konferenci lídr Prahy Sobě Jan Čižinský. „Politika TOP 09 je dlouhodobě v duchu Václava Havla, to znamená v duchu lidských práv,“ přidal se předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Magistrát také nedávno zastavil výstavbu pavilonu pro pandy a langury čínské za 200 milionů korun.

„Další přípravy jsme pozastavili z toho důvodu, že prezident Zeman svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal a pro Českou republiku je nezískal. To jsou bohužel politické kroky, které nejsme schopni ovlivnit a bez nichž získání pand nepřipadá v úvahu,“ prohlásil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Prezident Miloše Zeman na to později reagoval slovy, že o pandu nepožádal, protože si ji podle něj Praha nezaslouží.

Reklama

Doporučované