Hlavní obsah

Prahu znovu zablokují taxikáři. Nová pravidla pro Uber pořád nejsou hotová

Jak bude vypadat regulace taxislužeb? A dotkne se i Uberu? Téma dnešního Duelu Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Až šest tisíc taxikářů bude ve čtvrtek dopoledne protestovat proti Uberu a Taxify. Řidičům taxi se nelíbí, že Uber a další společnosti nedodržují stávající pravidla, a tak zablokují frekventované ulice. Novelu zákona o dopravě připravuje Ministerstvo dopravy, předložit ji hodlá do konce roku. Jak bude regulace vypadat? Nebude teď naopak nahrávat taxislužbám, které používají mobilní aplikace?

Článek

V Duelu diskutují generální ředitel společnosti Uber v Česku a na Slovensku Tomáš Peťovský a Jan Havlík z Ministerstva průmyslu a obchodu, člen pracovní skupiny, která na nové regulaci pracuje.

Jak potvrdil prosincový rozsudek Soudního dvora Evropské unie, Uber působí v Česku zatím nelegálně. Dopravní služby zprostředkované mobilními aplikacemi spadají podle verdiktu pod taxislužby. Každý řidič tak musí mít licenci, musí být označen jako taxi a používat taxametr. To mnozí z nich nesplňují.

Uber argumentuje, že posuzovat službu založenou na mobilní aplikaci jako taxík, je nesmyslné. Aplikace dopředu ukáže, kolik zákazník zaplatí a jak se jmenuje konkrétní řidič.

Reklama

Doporučované