Hlavní obsah

Přátelé Zahrádky vyhlásili sbírku na opravu mariánské sochy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Spolek Přátelé Zahrádky vyhlásil veřejnou sbírku na opravu žulové sochy Panny Marie z roku 1738. Je blízko kostela na bývalém náměstí městečka Zahrádka zbouraného kvůli stavbě přehrady Švihov na řece Želivce.

Článek

„Socha je kulturní památkou. Ale protože není jasné, kdo je jejím vlastníkem, nikdo ji neudržuje, uvedl spolek na webu. "Obnova bude stát několik set tisíc korun,“ řekl Jan Čihák ze spolku. Na další opravy kostela shánějí dotaci památkáři.

„Sbírka začala před necelým měsícem, takže tam zatím máme jenom pár tisíc, i když i za to jsme vděční, že už na to někteří lidé zareagovali,“ řekl Čihák. Uvedl, že spolek už má nabídky na restaurování sochy. Práce bude možné zahájit, až se na ně sejde dost peněz.

Autorem sochy je zřejmě pardubický sochař Jakub Teplý. Podle údajů v památkovém katalogu stojí mohutná barokní plastika znázorňující Bolestnou Pannu Marii na podstavci vysokém skoro tři metry. Podle spolku je sice socha stabilní a kamenné části vykazují jen povrchové porušení, ale spáry mezi díly podstavce se rozestupují.

Na opravy kostela svatého Víta s vnitřními historickými malbami, který teď stojí u přehrady, sehnali Přátelé Zahrádky za deset let přes 2,3 milionu korun. Loni spolek pořídil i zvon. Kostel byl bez zvonu čtyři desetiletí, zvonění se z jeho věže znovu ozývá od loňského 26. října. Sbírka na kostel podle Čiháka pokračuje.

Městečko Zahrádka muselo ustoupit vodárenské nádrži před půl stoletím. Kostel spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), spolek tam organizuje různé akce. Na další opravy kostela přibližně za osm milionů korun památkáři požádali o dotaci v tzv. norských fondech. „V současné chvíli nevíme, jestli budeme úspěšní,“ řekl kastelán státního hradu Lipnice Marek Hanzlík.

Projekt památkářů se týká úpravy interiéru kostela, včetně pořízení jednoduchého vybavení a celkové opravy fasády. „Fasáda je ve špatném stavu. Rádi bychom vrátili kostelu i původní barevnost,“ uvedl Hanzlík. Výrazné červené tóny by na základě restaurátorského průzkumu měla nahradit tmavě okrová barva.

Spolek se chce podle Čiháka zaměřit i na památky blízko kostela. Kromě mariánské sochy se zachovala kašna a část kříže.

Reklama

Doporučované