Hlavní obsah

Pravá ruka Babiše má covid. Premiér do karantény nešel

Foto: Úřad vlády

Premiér a Tünde Bartha.

Reklama

V blízkém okolí premiéra se objevil koronavirus, někteří Babišovi spolupracovníci jsou v karanténě. Sám premiér pracuje normálně.

Článek

Pravá ruka premiéra Andreje Babiše, šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha, se nakazila nemocí covid-19. Minulý pátek doprovázela předsedu vlády na cestě do Maďarska.

„Mohu potvrdit, že se třetí den léčím s covidem-19. První příznaky jsem pocítila v pondělí,“ řekla pro Seznam Zprávy Bartha.

Premiér i nadále pracuje v běžném režimu. Ve středu navštívil Srbsko, kde se zajímal o tamní očkovací strategii a ruskou vakcínu Sputnik V. Aktuálně vyjednává ve Sněmovně o prodloužení nouzového stavu.

„Pan premiér do karantény nemusí díky tomu, že má již obě dávky očkování a od druhé dávky má sedmidenní odstup. Tím je chráněný. Situaci jsem hned konzultovala s paní hlavní hygieničkou Rážovou a s panem profesorem Prymulou,“ uvedla Bartha k pracovnímu režimu předsedy vlády.

Tisková mluvčí hygieny Středočeského kraje Dana Šalamounová ale pro Seznam Zprávy uvedla, že očkování nutnost karantény neruší. „Nemůžeme s určitostí říci, že člověk po očkování se už nikdy nemůže nakazit a nemůže být infekční. V tuto chvíli tedy platí, že i když je někdo očkován, tak stejně po kontaktu s pozitivním do karantény musí,“ uvedla Šalamounová.

Připomněla ale, že již delší dobu platí, že pokud lidé mají při rizikovém kontaktu respirátor nebo chirurgickou roušku, do karantény nemusí.

Někteří blízcí spolupracovníci premiéra podle informací Seznam Zpráv v karanténě jsou a čekají na testy. Chod nejdůležitějšího úřadu v zemi však podle Barthy ohrožen není.

„Od začátku pandemie jsem nastavila nejpřísnější opatření proti šíření viru. Každý týden zaměstnanci podstupují PCR test. Máme rozdělené týmy, které se střídají na home office a v úřadu,“ uvedla také Bartha. Ta podle svých slov patří k jedněm z mála zaměstnanců Strakovy akademie, kteří do práce dosud docházeli fyzicky v podstatě každý den.

Reklama

Doporučované