Hlavní obsah

Pravda o biopotravinách. Zemědělci v Česku si netroufají porušit pravidla, říká expertka

Jaká je úroveň biopotravin v Česku?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Biopotraviny jsou trendem dnešní doby. Mnoho lidí touží žít zdravě a kupují produkty vyráběné bez použití chemických prostředků. Stejně tak důležitý je i humánní chov zvířat. Jak je to ale ve skutečnosti? Jsou v Česku biopotraviny vážně bio?

Článek

„Biopotraviny jsou legislativně daný pojem, jejich výroba je dána zákonem o ekologickém zemědělství a biopotravinou může být označena pouze potravina, která je vypěstovaná právě v režimu ekologického zemědělství za přísných pravidel,“ říká expertka na biopotraviny Barbora Hernychová.

Farmář nesmí používat žádné chemické postřiky a žádná chemická hnojiva. Zvířata jsou chována v přirozeném prostředí za přístupu vzduchu a za možnosti vyjít ven. Dodržování těchto zásad je pravidelně kontrolováno. „Několikrát za rok jsou to namátkové kontroly, kdy se kontroluje celá ta farma od půdy přes krmiva, přes vzorky, administrativa. V podstatě celý řetězec od půdy až po zabalený balíček, který si koupíme v obchodě,“ vysvětluje Barbora Hernychová. Pokuty jsou prý vysoké a ekologický zemědělec si tak netroufá něco porušit.

Je biopotravina zdravější?

Biopotravinám v České republice tak můžeme věřit. Jak je to ale s bio z hlediska nutričních hodnot? „Je opravdu hodně těžké říct, že bio je dravější, protože je hodně těžké to nějakým způsobem prokázat na našem lidském organismu. Na naše zdraví má samozřejmě kromě stravy vliv spousta dalších faktorů a těžko z toho vytáhnete, co je ovlivněno jídlem,“ dodává Barbora Hernychová.

Existují studie, které potvrzují, že biomléko a bio mléčné výrobky mají více mastných kyselin, které jsou prospěšné. Také u bio jablek je prokázano větší množství sušiny, to znamená, že jsou koncentrovanější a mají tak větší obsah minerálních látek a vitamínů, protože mají méně vody. Na druhou stranu jsou také studie, které nepotvrdily, že by biopotraviny byly zdravější.

Jaký je tedy benefit biopotravin? Proč se rozhodnout pro jejich nákup? Nejen to se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované