Hlavní obsah

Nevysvětlila antisemitismus na kampusu. Prezidentka univerzity rezignovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Liz Magillová.

Reklama

Prezidentka prestižní americké Pensylvánské univerzity Liz Magillová, která byla kritizována za svůj postoj k antisemitismu na kampusu, rezignovala.

Článek

Prezidentka Pensylvánské univerzity Liz Magillová byla jednou ze tří představitelek předních amerických univerzit (vedle prezidentky Harvardu Claudine Gayové a MIT Sally Kornbluthové), které v úterý vypovídaly ve Sněmovně reprezentantů o postojích svých studentů k válce v Izraeli, kterou rozpoutalo hnutí Hamás 7. října.

Prezidentka prestižní Pensylvánské univerzity, která je součástí tzv. Ivy league, tedy sdružení osmi elitních soukromých univerzit na severovýchodě země, nedokázala antisemitské postoje studentů univerzity vysvětlit a zaujmout k nim jasné stanovisko. Po vlně kritiky v sobotu odstoupila.

„Chci vám oznámit, že prezidentka Liz Magillová dobrovolně podala svou rezignaci na post prezidenta University of Pennsylvania,“ uvedl Scott Bok, předseda správní rady univerzity se sídlem ve Filadelfii, v oznámení zveřejněném univerzitou. Zároveň uvedl, že do doby, kdy bude prezidentský post znovu obsazen, souhlasila Magillová se setrváním ve funkci.

Slyšení před výborem Sněmovny reprezentatů reagovalo na rostoucí antisemitismus na amerických univerzitách. Magillová na něm s odvoláním na svobodu projevu nebyla schopná odpovědět na otázku republikánské zastupitelky Elise Stefanikové, zda by volání ke genocidě Židů porušilo etické kodexy jejich škol týkající se šikany a obtěžování.

Reklama

Doporučované