Hlavní obsah

Rusko je proti rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru, řekl Putin

Foto: Kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin na archivním snímku.

Reklama

Moskva podle Bílého domu pracuje na jaderné zbrani proti satelitům. Rusko to ale odmítá s tím, že žádný takový projekt neexistuje.

Článek

Rusko je proti rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru, řekl v úterý prezident Vladimir Putin v rozhovoru se svým ministrem obrany Sergejem Šojguem. Reagoval tím na prohlášení Bílého domu z minulého týdne, podle kterého Moskva pracuje na vývoji zbraně proti satelitům, napsala agentura Reuters.

„Náš postoj je jasný a transparentní: vždy jsme byli kategoricky proti a jsme i nyní proti rozmístění jaderných zbraní do vesmíru,“ řekl Putin na setkání se Šojguem. „Vyzýváme nejen k dodržování všech dohod v této oblasti, ale také jsme mnohokrát nabízeli posílit spolupráci,“ uvedl ruský prezident a dodal, že ruské aktivity ve vesmíru se nijak nevymykají těm, které provádějí jiné země včetně Spojených států.

Americká média minulý týden s odkazem na zdroje psala, že Spojené státy mají zpravodajské informace o nových jaderných schopnostech Moskvy, které patrně souvisí s vesmírem. Mluvčí Bílého domu John Kirby pak na dotazy novinářů uvedl, že se zpravodajské informace týkají protisatelitní zbraně, která je však ve fázi vývoje a nepředstavuje bezprostřední ohrožení.

„Zaprvé, žádné takové projekty – jaderných zbraní ve vesmíru – neexistují. Za druhé, Spojené státy vědí, že takové projekty neexistují,“ řekl Šojgu při úterním rozhovoru s Putinem. Bílý dům podobně jako už dříve mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil, že informace zveřejnil ve snaze podpořit svůj balík pomoci Ukrajině v Kongresu. Podporu v hodnotě 95,3 miliardy dolarů – zhruba 2,2 bilionu korun – se snaží prosadit americký prezident Joe Biden.

Reklama

Doporučované