Hlavní obsah

Srí Lanka ukončuje platnost dlouhodobých víz pro Rusy a Ukrajince

Foto: Hana Sklenářová

Za poslední dva roky navštívilo Srí Lanku více než 288 tisíc Rusů a téměř 20 tisíc Ukrajinců. Ilustrační fotografie.

Reklama

Srílanský imigrační úřad neprodlouží Rusům a Ukrajincům dlouhodobá víza, tamní prezident však uvedl, že vláda tento krok neschválila. Ruské velvyslanectví obvinilo srílanský úřad z rasové diskriminace a nacionalismu.

Článek

Srílanský imigrační úřad oznámil, že již neprodlouží dlouhodobá turistická víza pro Rusy a Ukrajince pobývající na ostrově, a vyzval je, aby do 7. března opustili zemi. Podle oficiálních údajů Srí Lanku za poslední dva roky navštívilo více než 288 tisíc Rusů a téměř 20 tisíc Ukrajinců. Kolik z nich na Srí Lance delší dobu žije, není známo, uvedla agentura AFP.

Podle AFP se předpokládá, že se na Srí Lance usadily tisíce Rusů a menší počet Ukrajinců, část z nich proto, aby se vyhnuli možnému odvodu do armády. Někteří si otevřeli restaurace nebo noční kluby. Rozhodnutí ukončit pobyt Rusů a Ukrajinců v zemi přišlo po bouři protestů na srílanských sociálních sítích proti ruskému nočnímu klubu, který se rozhodl uspořádat v sobotu večírek „pouze pro bílé“ v letovisku Unawatuna na jihu země.

Podle dnešní zprávy serveru BBC News organizátor večírku napsal, že účastníci mají přijít v bílém oblečení. Reklama na akci také obsahovala upozornění „Kontrola (barvy) obličeje: bílá“, což bylo do značné míry interpretováno tak, že akce je otevřena pouze bělochům. Organizátor se po kritikách omluvil za „špatný nápad“ a prohlásil, že jeho cílem bylo uspořádat setkání emigrantů, kteří na Srí Lance dlouho žijí a zemi milují.

Ruské velvyslanectví v Kolombu později zveřejnilo prohlášení, v němž ostře odsoudilo všechny formy rasové diskriminace a nacionalismu a vyzvalo občany pobývající na ostrově, aby se řídili jeho zákony a respektovali místní zvyky.

Kauza kolem pobytu Rusů a Ukrajinců na Srí Lance ale patrně ještě není dořešena. Prezident Srí Lanky Ranil Wickremesinghe uvedl, že imigrační úřad nařízení vydal bez předchozího souhlasu vlády a že kabinet ještě o dalším prodloužení turistických víz Rusů a Ukrajinců nerozhodl.

Reklama

Doporučované