Hlavní obsah

Stávka Lufthansy zastavila lety z Frankfurtu nad Mohanem

Foto: Markus Mainka, Shutterstock.com

Nynější protesty organizují odbory Ufo, ve čtvrtek pak budou stávkovat bezpečnostní pracovníci sdružení v odborech Verdi (ilustrační fotografie).

Reklama

Německé aerolinky Lufthansa dnes musely kvůli stávce palubního personálu zrušit 600 letů z Frankfurtu nad Mohanem. Stávky naruší provoz německých letišť i ve středu a ve čtvrtek.

Článek

Kvůli stávce palubního personálu dnes zrušily německé aerolinky Lufthansa na 600 letů z Frankfurtu nad Mohanem. Podle frankfurtského letiště, které je největším v Německu, bylo mimo jiné odřeknuto pět letů do Prahy a pět z Prahy.

Nynější protesty organizují odbory Ufo, na čtvrtek pak stávku bezpečnostního personálu na německých letištích plánuje odborový svaz Verdi.

Německá letecká společnost se snaží část cestujících odbavit po železnici, což ale komplikuje stávka strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn (DB).

Lufthansa již v pondělí odhadla, že kvůli zrušeným letům a návazným komplikacím se dnes do problémů dostane na 70 tisíc pasažérů. Ve středu chce palubní personál stávkovat v Mnichově, kde se očekává 400 odřeknutých spojů. To by mohlo dolehnout až na 50 tisíc cestujících. Cílem odborářů je dosáhnout zvýšení mezd o 15 procent a vyplacení jednorázové prémie 3000 eur – tedy 76 tisíc korun – která by pracovníkům posloužila pro zmírnění dopadů inflace.

Ve čtvrtek ochromí německá letiště další stávka, tentokrát práci zastaví bezpečnostní personál sdružený v odborech Verdi. Problémům budou čelit letiště v Karlsruhe/Baden-Badenu, Kolíně nad Rýnem/Bonnu, Berlíně, Hamburku a Stuttgartu. Důvodem čtvrteční stávky je mzdový spor Verdi se svazem společností, které zajišťují letištní kontroly (BDLS).

Reklama

Doporučované