Hlavní obsah

Tragédie u libyjských břehů: V moři utonulo přes šedesát migrantů

Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Centrální Středomoří je jednou z nejnebezpečnějších migračních tras. Nejvíce nehod je v Tunisku, hned poté v Libyi.

Článek

Minimálně 61 migrantů, včetně žen a dětí, se utopilo při nehodě u břehů Libye. Dalších 25 se podařilo zachránit, informovala agentura AFP s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM).

Loď vyplula z města Zwara, které leží zhruba 110 km od hlavního města Libye, cituje přeživší IOM na platformě X.

Příčinou neštěstí, které se stalo v noci na neděli, nejspíš byly mohutné vlny, uvádí IOM. Většina migrantů pocházela z Nigérie, Gambie a dalších afrických zemí.

„Centrální Středomoří je stále jednou z nejnebezpečnějších migračních tras na světě,“ napsal na sociální síť X mluvčí IOM Flavio di Giacomo.

Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) letos připlulo po této trase do Itálie již více než 153 000 migrantů, uvádí ČTK.

Mezi letošní smrtelné incidenty patří také nehoda z června, kdy se u Řecka potopila rybářská loď se stovkami migrantů, která vyplula z libyjského Tobruku. Plavba, která měla skončit v Itálii, si podle zprávy IOM vyžádala 78 mrtvých a osud dalších 518 lidí není znám.

Agentura Reuters píše, že podle zprávy IOM bylo v první polovině roku 2023 celosvětově hlavní příčinou úmrtí na migračních trasách utonutí - v tomto období bylo zaznamenáno 2200 úmrtí.

Nejsmrtelnější byla centrální středomořská trasa, na jejímž pobřeží v daném období zemřelo a zmizelo celkem 1727 osob, uvádí zpráva IOM. Většina úmrtí byla zaznamenána v Tunisku, následovaném Libyí, uvádí zpráva. IOM ve své zprávě také uvádí, že tyto údaje jsou stále podhodnocené.

Reklama

Doporučované