Hlavní obsah

Na umělý potrat bude ve Francii ústavní právo

Foto: Victor Velter, Shutterstock.com

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Reklama

Francouzští zákonodárci v pondělí odhlasovali zakotvení práva na interrupce v ústavě. Jde celosvětově o první případ, který získal obrovskou podporu veřejnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obě komory francouzského parlamentu v pondělí na společné schůzi ve Versailles odhlasovaly zanesení práva na umělý potrat do ústavy. Informovala o tom agentura AFP, podle které byl návrh zákona schválen drtivou většinou 780 ku 72 hlasům a přivítán dlouhým potleskem vestoje.

Francie tak prosadila právo na interrupci do ústavy v době, kdy je zpochybňováno či odepíráno ve Spojených státech i některých evropských zemích. Je zároveň první zemí na světě, která ve svém základním zákoně jasně dává právo na umělé ukončení těhotenství.

Tamní prezident Emmanuel Macron se loni zavázal zakotvit umělé potraty - které jsou ve Francii legální od roku 1975 - v ústavě poté, co Nejvyšší soud USA v roce 2022 zrušil půl století staré právo na tento zákrok a umožnil státům jej zakázat nebo omezit.

Většina francouzské veřejnosti postoj tamních zákonodárců podporuje. Průzkum francouzské průzkumné skupiny IFOP z listopadu 2022 ukázal, že 86 procent Francouzů podporuje jeho zakotvení v ústavě.

Levicoví a středoví politici změnu uvítali, zatímco někteří pravicoví senátoři v soukromí uvedli, že se cítí pod tlakem, aby jí dali zelenou, píše server France24.

Reklama

Související témata:

Doporučované