Hlavní obsah

USA znovu udeřily v Jemenu. Konflikt v Rudém moři pokračuje

Foto: Shutterstock.com

Americká válečná loď.

Reklama

Spojené státy pokračují v sérii útoků, kterými společně s Velkou Británií reagují na útoky jemenských povstalců v Rudém moři.

Článek

Americká armáda dnes uskutečnila další úder v Jemenu, jehož cílem se staly protilodní střely v oblastech ovládaných húthíjskými povstalci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva americké představitele. Jde o další z řady odvetných úderů, jimiž Spojené státy spolu s Británií od minulého týdne reagují na útoky šíitských rebelů podporovaných Íránem na lodní dopravu v Rudém moři.

Představitelé Spojených států, kteří s Reuters hovořili pod podmínkou zachování anonymity, uvedli, že cílem dnešního úderu byly čtyři protilodní balistické střely. Důvodem zásahu podle jednoho z nich bylo, že tyto rakety byly připravovány k útokům na obchodní lodě v regionu. Média o tomto americkém úderu dosud neinformovala.

V pondělí Húthíové zasáhli protilodní balistickou střelou nákladní kontejnerovou loď Gibraltar Eagle amerického majitele, která se plavila v Adenském zálivu jižně od Jemenu. Incident se obešel bez zranění a větších škod. Dnes odpoledne se povstalci také přihlásili k dnešnímu útoku na řeckou obchodní loď Zografia, která plula z Vietnamu do Izraele. I tento incident si vyžádal pouze hmotné škody a loď po zásahu pokračovala v plavbě.

Húthíové pokračují na útoky na nákladní lodě plavící se na klíčové námořní trase v Rudém moři i poté, co americký prezident Joe Biden minulý týden nařídil údery na jejich pozice, které by ochromily jejich útočné schopnosti. První vlna asi 60 americko-britských vzdušných a námořních úderů, které mířily hlavně na radary a odpaliště raket, přišla v noci ze čtvrtka na pátek.

Húthíové ovládají velkou část Jemenu na severozápadě země včetně hlavního města Saná a většinu jemenského pobřeží Rudého moře. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a že útočí jen na lodě, které mají nějakou vazbu na Izrael nebo plují do izraelských přístavů. V pondělí v reakci na údery Spojených států a Británie prohlásili, že své „legitimní“ cíle v Rudém moři rozšiřují o americká a britská plavidla.

Reklama

Doporučované