Hlavní obsah

Vůdce Hamásu: Izrael ztrácí politické krytí a je v izolaci

Foto: Profimedia.cz

Ismáil Haníja, šéf hnutí Hamás.

Reklama

Vůdce Hamásu Ismáil Haníja v úterý navštívil Írán a reagoval na pondělní rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která vyzvala k příměří v Pásmu Gazy. Haníja poté prohlásil, že Izrael zažívá „bezprecedentní politickou izolaci“.

Článek

Rada bezpečnosti OSN v pondělí vyzvala k příměří v Pásmu Gazy. Vůdce hnutí Hamás Ismáil Haníja den poté během návštěvy Íránu prohlásil, že Izrael „ztrácí politické krytí a ochranu v Radě bezpečnosti“. O průběhu návštěvy informoval server France24.

„Ačkoli tato rezoluce přišla pozdě a může mít jisté mezery, které je třeba zaplnit, samotná rezoluce naznačuje, že Izrael zažívá bezprecedentní politickou izolaci a USA nejsou schopny prosadit svou vůli v mezinárodním společenství,“ řekl v úterý Haníja na tiskové konferenci v Teheránu.

Haníju doprovázel íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján, se kterým se už dříve ten den vůdce Hamásu setkal. Haníja se má během návštěvy Íránu setkat s dalšími vysokými představiteli, uvedla íránská státní tisková agentura IRNA. Haníja se vydal do hlavního íránského města už podruhé od 7. října, kdy došlo k bezprecedentnímu útoku na Izrael, během kterého zemřelo zhruba 1200 lidí, převážně civilistů povražděných komandy teroristů z Hamásu.

Poslední návštěva se uskutečnila počátkem listopadu, kdy se Haníja setkal s íránským nejvyšším vůdcem ajatolláhem Sajjidem Alím Chameneím a dalšími představiteli Íránu. Teherán minulý rok označil útoky ze 7. října za „úspěch“, připomíná France24 s tím, že země dodnes popírá, že by se na útocích nějak podílela. Íránem podporované skupiny v Iráku, Libanonu, Sýrii a Jemenu nicméně od té doby provedly řadu útoků na izraelské a západní cíle.

Haníjova návštěva proběhla poté, co Rada bezpečnosti OSN v pondělí přijala rezoluci vyzývající k „okamžitému příměří“ během probíhajícího muslimského svatého měsíce ramadánu, které by v ideálním případě mohlo vést k „trvalému“ příměří. Rada bezpečnosti OSN rovněž požadovala, aby Hamás a další palestinské militantní skupiny propustily rukojmí unesené 7. října.

Gaza na pokraji hladomoru

V Pásmu Gazy může do několika týdnů nastat to, co svět naposledy pamatuje z Jižního Súdánu nebo Somálska. Hladomor může podle OSN ohrozit až 1,1 milionu lidí. Hlady ale Palestinci, včetně dětí, umírají už teď.

Reklama

Doporučované