Hlavní obsah

Pravicový extremista Robinson ve vězení zbohatl. Příznivci mu posílají finanční dary

Příznivci Robinsona považují za politického vězně, několikrát pochodovali za jeho propuštění.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Robinsonovi příznivci založili několik crowdfundingových stránek, kam mohl kdokoliv peníze posílat.

Článek

Britský nacionalista a protiislámský aktivista Tommy Robinson během dvouměsíčního pobytu ve vězení zbohatl a zvětšila se mu i základna podporovatelů. Bývalý předseda Anglické obranné ligy získal díky jejich pomoci přes 20 tisíc liber v bitcoinech, v přepočtu tedy necelých 600 tisíc korun.

Robinsonovi příznivci založili několik crowdfundingových stránek, kam mohl kdokoliv peníze posílat. Jako důvod pro takovou činnost uvedli, že chtějí podpořit Robinsonovu ženu a tři děti a zaplatit aktivistovi výlohy spojené se soudy. Do crowdfundigu se zapojili lidé z celého světa, mimo jiné i z Turecka nebo USA.

Z vězení aktivistu po odvolání propustili ve středu na kauci, původně byl na konci května odsouzen za pohrdání soudem k výkonu třináctiměsíčního trestu odnětí svobody. Nyní ho ohledně této kauzy čeká nové soudní řízení.

Nacionalista Robinson, občanským jménem Stephen Yaxley-Lennon, byl zatčen 25. května před budovou soudu ve městě Leeds. Přenášel živě na internet záběry, na kterých zachytil obhájce a další účastníky soudního jednání v případu zneužívaných dětí. Robinson se kauze zřejmě věnoval z toho důvodu, že mělo jít o pákistánský gang.

V Británii přitom platí zákon zakazující jakékoliv jednání, které by mohlo vést k narušení nezávislosti soudu. Osoby zachycené na záběrech, které během jedné hodiny zhlédlo čtvrt milionu lidí, by se například mohly cítit pod tlakem na přísnější trest pro viníky. Robinson už byl jednou za takové jednání podmíněně potrestán.

Robinson sám sebe označuje za novináře a bojovníka za svobodu slova. Kritici ho považují za pravicového extremistu, který pod maskou novináře šíří nenávist k menšinám. 

Reklama

Související témata:

Doporučované