Hlavní obsah

Pravidelná zkouška sirén ve středu nebude

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pravidelná zkouška sirén se tuto středu neuskuteční. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Studená. Důvodem je nouzový stav, který v Česku znovu platí od pondělí kvůli epidemii koronaviru.

Článek

Sirény nezněly v poledne ani první dubnovou a květnovou středu, tedy v době, kdy v zemi také platil stav nouze a omezení kvůli šíření nemoci covid-19. Hasiči zkoušku ruší kvůli tomu, aby v takových situacích sirény nevyvolaly paniku.

Letos na jaře to nebylo poprvé, kdy se zkoušky sirén rušily. Stalo se tak například i při povodních v roce 2009 a 2013 nebo při návštěvě amerického a ruského prezidenta v Praze v roce 2010. I tehdy byl podle hasičů důvod stejný, a to nevyvolávat paniku.

Nouzový stav kvůli koronaviru trval v Česku od 12. března do 17. května, tedy 66 dní, nejdéle v historii České republiky, navíc na celém území země. Zavedená omezení se poté začala postupně uvolňovat. Po letních prázdninách se ale epidemická situace výrazně zhoršila, začalo strmě přibývat nakažených, hospitalizovaných, pacientů ve vážném stavu i úmrtí. Poté, co vláda zpřísnila pravidla pro nošení roušek či pořádání hromadných akcí, zavedla od pondělí 5. října znovu nouzový stav. Platit má měsíc.

Přinejmenším následující dva týdny platí ještě přísnější omezení hromadných akcí, nesmí se zpívat na koncertech, v divadlech ani ve školách. Na většině středních, vyšších, uměleckých a vysokých škol se učí na dálku, v restauracích smí u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

Česko má nyní v přepočtu na obyvatele druhý nejvyšší nárůst případů v EU za posledních 14 dní, hůře je na tom jen Španělsko. Během pondělí přibylo dalších 3119 potvrzených případů nemoci covid-19, což je čtvrtý nejvyšší přírůstek od začátku epidemie v zemi. Dosud mělo pozitivní test na koronavirus 85 566 lidí, víc než polovina z nich se už vyléčila, aktuálně nakažených je přes 38 000, s covidem dosud zemřelo 758 lidí.

Reklama

Doporučované