Hlavní obsah

Pravidla nošení roušek na veřejnosti se změní

Foto: Jan Mihaliček

Nošení roušek na veřejnosti se změní.

Reklama

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger oznámil, že od 10. května nebude nutné za přesně daných podmínek nosit roušky na veřejnosti.

Článek

Vláda změnila pravidla pro nošení roušek nebo respirátorů na veřejnosti.

Od příštího týdne – konkrétně 10. května – je nebude nutné mít na sobě v případě, že v okolí není nikdo blíže než na dva metry.

Po jednání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za hnutí ANO). Výjimka z toho, že lidé nebudou muset mít na sobě roušky, bude logicky platit i v případě, když budou pít nebo jíst.

„Od 10. května bude nutné nosit ochranu dýchacích cest venku jen tam, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než 2 metry – nejedná-li se o členy domácnosti,“ uvedl na svém Twitteru Arenberger.

Třeba když se podle něho lidé přiblíží autobusové zastávce, kde je osob více, tak by si měli vzít roušky – případně respirátor – na sebe.

„Je to tedy návrat k praxi, která tu byla třeba na podzim,“ doplnil.

Od počátku března musejí lidé nosit v zastavěném území obce minimálně chirurgickou roušku, řada lidí ale přesto nosí respirátor.

Respirátory s třídou ochrany nejméně FFP2, případně nanoroušky jsou povinné v hromadné dopravě, obchodech a na dalších frekventovaných místech. Na tom se zatím nic měnit nebude.

Reklama

Doporučované