Hlavní obsah

Právníci pojedou do Londýna zkoumat soudní proces s osvobozeným vrahem Zdeňka M.

Právní experti mají vyjet do Londýna v nejbližších dnech, aby si mohli projít všechny materiály k případu zavražděného Zdeňka M.

 

Reklama

Česká strana obdrží vyšetřovací zprávu, rozsudek i záznam ze soudního procesu.

Článek

Britské ministerstvo zahraničí slíbilo Česku další informace k případu zabitého českého občana Zdeňka M. Ten byl ubit řetězem loni v září v Londýně poté, co se pohádal s devětadvacetiletým Raymondem Sculleym. Pachatel ale nebyl uznán vinným a soud ho osvobodil.

Mluvčí Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová řekla Seznamu, že odpověď z Londýna dorazila velice brzo, po týdnu, co Praha odeslala svoje požadavky. Rychlé jednání by navíc mělo pokračovat.

„Pan ministr chce, aby čeští právní experti vyjeli do Londýna co nejdříve, nejlépe v příštích dnech. Na místě si budou moci projít všechny záznamy, které budou k dispozici, abychom mohli zanalyzovat, jak postupovat dál."

Video: Mluvčí Ministerstva zahraničí popsala, jak by se celý případ mohl vyvíjet. Má hned tři varianty.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek se dnes setkal se sestrou zabitého muže. „Ujistil jsem ji, že se případu jejího bratra intenzivně věnujeme a snažíme se dosáhnout spravedlnosti," uvedl.

Zaorálek se kvůli rozsudku minulý týden v pátek setkal v Bruselu se svým britským protějškem Borisem Johnsonem. Tlumočil mu rozhořčení České republiky a žádal ujištění, že národnost oběti nehrála při rozhodování soudu roli.

O případu z minulého září rozhodla porota předminulé pondělí. S rozsudkem je ale nespokojena nejen rodina. Kamarádka zabitého muže Miroslava Baleková, která žije v Londýně, založila petici za obnovení procesu.

Video: Rozhovor s kamarádkou Zdeňka M. Miroslavou Balekovou.

Chceme spravedlnost, říká kamarádka Čecha ubitého v Londýně.

Reklama

Související témata:

Doporučované