Hlavní obsah

Prázdné objetí. Na návštěvě u malířky Pavly Malinové

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pavla Malinová

Reklama

Vítězka Divácké ceny udělené během vyhlašování Cen Jindřicha Chalupeckého v loňském roce právě otevřela svou první sólovou výstavu v žižkovské galerii lítost nazvanou „Prázdné objetí“.

Článek

Malinová je jednou z nejvýraznějších postav současné výtvarné scény. Ačkoliv pochází z Valašska, kraje, který se pyšní folklorními tradicemi a líbeznou krajinou, hlavním formativním vlivem její tvorby byla právě studia na univerzitě v Ostravě, místní specifické prostředí i lokální umělecká komunita, jež v tomto regionu působí. V kraji, kde doposud panují jedny z nejtvrdších sociálních, ekologických i ekonomických životních podmínek.

Ve své tvorbě se zaměřuje především na pocity sociální exkluze a osobní nedůvěry ve vzdělanou elitu a vládnoucí centra, které zde i nadále přetrvávají, a bezprostředně se tak projevují do umělecké produkce. Její malbu můžeme charakterizovat vybranou barevností, plošností, ambivalentní symboličností, dýchající esoteričností, a to vše je podtržené autorčiným specifickým humorem, který se promítá i do samotných názvů děl.

Kurátorka současné výstavy Pavly Malinové, francouzská umělkyně Julie Béna o její tvorbě říká: „Její postavy procházejí neustálými transformacemi. Jakoby se v návaznosti na nálady, stavy, vztahy mezi nimi i smyslové požitky jednotlivých částí jejich těl materiálně, i s jejich prostředím, proměňovaly, plovouce v jakémsi pomalém času beztíže. Jejich „tlustá“ nafoukle měkká těla, avšak jakoby zároveň nesmírně lehká, někdy až extrémně citlivá v konečcích, jež se jako příliš citlivé výhonky do sebe beranovitě zakrucují, jindy naopak jako nafouklé rukavice jen tupě nahmatávají, neschopné uchopit, chytnout.”

+14

Pavla Malinová

Narozena v roce 1985, Pavla Malinová je česká umělkyně a absolventka ateliéru malby II u Františka Kowolovského na Fakultě umění v Ostravě, která nyní žije a pracuje v Praze. V roce 2019 byla oceněna Diváckou cenou během udílení Cen Jindřicha Chalupeckého. I když patří mezi nejmladší generaci českých výtvarných umělkyň, tak jsme se s její tvorbou mohli seznámit v řadě domácích i zahraničních institucí. Zároveň, jsou její díla součástí nejedné soukromé sbírky. Od loňského roku se její práce začaly objevovat i na mezinárodních veletrzích, kde vystavuje ve spolupráci s galerií lítost.

Výstava „Prázdné objetí“ je k vidění v galerii lítost v ulici Vlkova 23 na Žižkově do 18. července 2020

Reklama

Doporučované