Hlavní obsah

Pražská burza posedmé v řadě posílila, pomohly akcie bank i Kofoly

Rozhovor s ekonomem BH Securities Štěpánem Křečkem.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza posedmé v řadě posílila. Index PX dnes stoupl o 0,36 procenta na 1052,05 bodu. Burze pomohly k růstu akcie bank Moneta a Erste i výrobce nápojů Kofola, které dnes patřily k nejobchodovanějším. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

Cenné papíry bankovní skupiny Erste zdražily o 1,21 procenta na 801 korun. Mírně stoupla i cena akcií Moneta Money Bank, a to o 0,06 procenta na 77,05 koruny. Akcie Komerční banky, které dosáhly největšího objemu obchodů, stagnovaly na ceně 915 korun.

K cenným papírům s největšími objemy obchodů se dnes zařadily také akcie Kofoly, které zároveň zaznamenaly druhé nejvýraznější posílení z hlavních emisí pražské burzy. Připsaly si 4,48 procenta na 303 korun. Společnost Kofola ČeskoSlovensko dnes oznámila, že prodá polského výrobce nápojů Hoop Polska firmě ZMB Capital. Cena obchodu je v přepočtu zhruba 334 milionů korun. Analytici označují prodej polského Hoopu za kladnou zprávu, protože výsledky Kofoly v Polsku byly neuspokojivé.

Nejvíce dnes na pražské burze zdražily akcie provozovatele horských středisek TMR, jejichž cena stoupla o 5,56 procenta na 760 korun. Největší oslabení naopak postihlo cenné papíry operátora O2, které zlevnily o 1,21 procenta na 245 korun.

Česká měna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Koruna k 17:00 oslabila oproti předchozímu závěru k euru o dva haléře na 25,72 Kč/EUR a k dolaru o osm haléřů na 22,51 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované