Hlavní obsah

Pražská burza se po třech dnech posilování vrátila nad tisíc bodů

Rozhovor s analytikem Františkem Kronusem.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Pražská burza se po třech dnech posilování vrátila nad tisíc bodů. Index PX dnes přidal 1,63 procenta na 1 013,55 bodu. Téměř o 4,5 procenta stouply akcie Erste Bank, vzhůru šly také cenné papíry dalších bank i energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká měna vůči euru smazala čtvrteční oslabení, zpevnila také k dolaru.

Článek

„Pražská burza se konečně svezla na vlně lepšího sentimentu na globálních trzích. Index PX v závěru týdne posílil,“ uvedl makléř Fio banky David Brzek. Akciové trhy podle něj reagovaly na optimistické dílčí náznaky o vývoji obchodních jednání mezi USA a Čínou a na pozitivní zprávy ohledně vyjednávání o brexitu.

Akcie Erste Bank si polepšily o 4,47 procenta na 776 korun. Také další bankovní emise následovaly růst evropského bankovního sektoru. Komerční banka vzrostla o 0,13 procenta na 744 korun a Moneta Money Bank o 0,14 procenta na 73,05 koruny. Cenné papíry pojišťovny VIG přidaly 2,20 procenta na 603 korun.

Akcie ČEZ stouply o 0,39 procenta na 512,50 koruny. Cenné papíry antivirové společnosti Avast zpevnily o 2,80 procenta na 110 korun. „Kurzu na našem trhu pomáhal extrémní vývoj na libře. Na londýnském trhu se titul nadále drží u lokálních minim a bojuje o udržení důležitých technických úrovní,“ podotkl Brzek.

Reklama

Související témata:

Doporučované