Hlavní obsah

Klid před bouří? Na burze další den vládl Avast, ale ostatní tituly pospávají

Rozhovor s hlavním makléřem WOOD & Company Vladimírem Vávrou o dění na světových trzích.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza třetí den po sobě zakončila bez výraznější změny. Index PX dnes stoupl o 0,06 procenta na 1031,03 bodu. Klesly ceny akcií energetické společnosti ČEZ a některých bank, o víc než 4,5 procenta naproti tomu vzrostly cenné papíry antivirové firmy Avast. Česká měna mírně zpevnila k euru, vůči dolaru dál oslabovala.

Článek

„Po včerejších (středečních) velmi dobrých pololetních výsledcích akcie Avastu silně rostou a dostávají tak pražskou burzu do zisku,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Kostka.

Cenné papíry softwarové firmy dnes přidaly 4,52 procenta na 104 korun. Analytici Barclays už posunuli cílovou cenu této emise v přepočtu přibližně na 109 korun, Bank of America dokonce ke 122 Kč, upozornil makléř Fio banky David Brzek.

Výraznější růst dnes předvedly také akcie likéry Stock, které zhodnotily o 1,71 procenta na 65,40 koruny. Téměř tři čtvrtě procenta na 13 700 korun si připsaly cenné papíry tabákové firmy Philip Morris.

Další pokles naopak postihl akcie ČEZu, dnes zlevnily o 1,42 procenta na 520 korun.

„Ministr (průmyslu a obchodu Karel) Havlíček v médiích zopakoval postoje státu, které jsou nadále protichůdné. Stát nechce garanci na tržní rizika, ale zároveň říká, že dohoda nesmí poškodit minoritní akcionáře. Což je však poměrně neslučitelná kombinace,“ podotkl Brzek.

Z bankovních emisí zamířila dolů Komerční banka o 0,95 procenta na 830 korun a Moneta Money Bank o 1,11 procenta na 75,65 koruny.

„Zlepšená výkonnost zahraničních trhů v závěru dne mírně povzbudila Erste Group,“ poukázal Brzek.

Cenné papíry Erste si dnes polepšily o 0,21 procenta na 774,60 Kč.

Reklama

Doporučované