Hlavní obsah

Pražská zoo představila nové pavilony pro pandy a lední medvědy

Vizualizace nových pavilonů pro pandy a lední medvědy.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Zoologická zahrada v Praze představila návrhy nových pavilonů pro lední medvědy a pandy. Ty by mohla začít stavět už v roce 2019.

Článek

Největším lákadlem pro návštěvníky pražské zoo se má do budoucna stát pavilon Arktida pro lední medvědy a tuleně. Ten chce zoo zřídit v klimaticky příznivější severozápadní části zahrady.

Součástí pavilonu bude také podvodní tunel, který návštěvníkům umožní pozorovat medvědy, jak plavou a potápějí se. Celkové náklady pavilonu Arktida budou zhruba 150 milionů korun.

Na místě expozice pro lední medvědy chce zoo vybudovat nový pavilon pro pandy velké a langury čínské za 200 milionů korun. Součástí areálu bude také čínská restaurace s výhledem na Prahu, řekl novinářům ředitel zoo Miroslav Bobek.

Pandy velké, o jejichž zapůjčení již delší dobu jedná Česká republika s Čínou, mají najít azyl v nově budovaném komplexu s venkovními výběhy a vnitřní expozicí.

K ochlazení bude pandám sloužit brouzdaliště a potok, ve výběhu bude také dostatek trávy a vegetace, která umožní udržet chladnější mikroklima. Vítězný návrh počítá i s nejrůznějšími šplhacími konstrukcemi a kmeny pro langury čínské. Pokud by se pražské zoo nepodařilo od Číňanů pandy získat, budou v pavilonu bydlet jiní asijští medvědi.

Zástupci zoo předpokládají, že pokud vše půjde podle předpokladů, mohlo by být stavební povolení pro nové pavilony vyřízené do konce roku 2019.

Reklama

Doporučované