Hlavní obsah

Pražské arcibiskupství zahájilo stěhování historické knihovny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražské arcibiskupství dnes začalo stěhovat svou knihovnu do Strahovského kláštera, ve kterém budou knihy nově přístupné veřejnosti. Stěhování potrvá asi měsíc, lidé budou moci do knih nahlédnout asi za dva roky.

Článek

Novinářům to dnes řekl knihovník a archivář Vít Kochánek. Takzvaná Manderscheidská knihovna, která obsahuje na 10.500 knih, se do kláštera přesune z Arcibiskupského paláce, kde byla doteď. Podle Kochánka je ve Strahovském klášteře pro bádání více místa. Zároveň jsou zde specializované přístroje a více zaměstnanců, kteří se o knihy budou starat.

„Tento knižní fond se váže především k působení arcibiskupa Jana Mořice z Manderscheidu, tedy zahrnuje období do roku 1763,“ uvedl vedoucí arcibiskupské knihovny Richard Jozíf. „Součástí knihovny jsou ale i starší fondy, zejména jde o nejstarší knihovnu prvního pohusitského pražského arcibiskupa Antonína Brusa z Mohelnice, která zahrnuje tisky z doby po roce 1550,“ dodal Jozíf. Knihy jsou podle něj většinou vázané v hovězině nebo vepřovici, novější tisky už mají papírovou vazbu.

Podle Jozífa pocházejí nejstarší knihy z druhé poloviny 16. století a obsahují především katolická a protestantská díla z oblasti teologie a filozofie. Z dalších oborů je tu historie se zaměřením na antiku a bohemiku, početně je zastoupena knihovna antických autorů. V knihovně se nachází i tituly o přírodních vědách, léčitelství a slovníky. „Velmi cenné jsou tisky zabývající se architekturou, stavitelstvím, urbanismem, dějinami umění a sběratelstvím. Výjimkou není ani dobová móda šířící se z prostředí pařížského dvora počátku 18. století,“ doplnil Jozíf.

Klášter na Strahově je nejstarší premonstrátský klášter v českých zemích, byl založen v roce 1143. V roce 2018 ho navštívilo přes čtvrt milionu lidí. Návštěvnost kláštera se tak blíží k nejnavštěvovanějším státním hradům a zámkům. Většina návštěvníků kláštera směřuje do knihovny, která zde existovala už od 12. století, ale její nejslavnější období přišlo v 17. a 18. století, kdy vznikly Teologický a Filozofický sál.

Sbírky knihovny zahrnují kolem půl milionu knižních svazků, včetně přibližně 3000 rukopisů, 1500 inkunábulí a ke čtvrt milionu starých tisků. Fond knihovny je běžně dostupný pro badatele a zájemce, kteří je však mohou studovat pouze prezenčně.

Reklama

Související témata:

Doporučované