Hlavní obsah

Pražský lékař předepisoval recepty na opiáty za úplatky a alkohol

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Za peněžité úplatky nebo i alkohol předepisoval recepty na opiáty podle policie praktický lékař z Prahy. Recepty, pro které si chodili do ordinace drogově závislí a dealeři, vystavoval lékař například na mrtvé pacienty.

Článek

Případ se odehrával v ordinaci praktického lékaře ve Strojnické ulici. Třiašedesátiletý doktor předepisoval recepty na opiáty, a to za úplatu v podobě peněz či alkoholu.

„Během prověřování vyšlo najevo, že v drtivé většině případů vyzvedávají recepty osoby s pestrou drogovou trestní minulostí, přičemž v nemálo případech jsou u osob evidovány případy týkající se pouličního prodeje opiátů. V některých případech byly recepty vystaveny na osobu, která již nežila nebo se v danou dobu nacházela ve výkonu trestu odnětí svobody,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Drábková.

Za šest měsíců dokázal předepsat 218 receptů na 440 balení nejmenovaného léku, což činí 13 220 tablet. To je mnohonásobně větší množství farmaceutik, než je v dané lokalitě u praktických lékařů běžné.

„V souvislosti s tímto případem byly zadrženy další tři osoby, které si chodily k doktorovi pro recepty jako do obchodu pro rohlíky. Ty opiáty dále přeprodávaly, a jejich výdělek se tak blížil k třiceti tisícům měsíčně. Z průběhu vyšetřování se dá předpokládat, že konečné množství poskytnutých léčiv ze strany lékaře bude pravděpodobně mnohonásobně vyšší,“ dodala policistka.

Kriminalisté lékaře zadrželi a obvinili ho ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Nyní je lékař stíhán vazebně. Za výše uvedené jednání mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Reklama

Doporučované