Hlavní obsah

Pražští celníci dostali nový vůz k odhalování drog

Foto: FBI, United States District Court

Ilustrační foto.

Reklama

K odhalování drog v domech, skladištích či vozidlech pomáhá pražským celníkům nově speciální auto. Je vybaveno přístroji, které dokážou okamžitě zjistit omamné a psychotropní látky i jejich prekurzory.

Článek

„Využívá se při silničních, vlakových i domovních kontrolách,“ sdělila mluvčí pražského celního úřadu Ivana Kurková.

„Nasazení této techniky velmi významně zefektivní kontrolní činnost při odhalování nelegální přepravy drog a zrychlí kontrolu silničních vozidel – například osobní automobil je kompletně zkontrolován během několika minut,“ uvedla mluvčí.

V autě je podle ní například Ramanův spektrometr, který dokáže identifikovat anorganické i organické sloučeniny a slouží při analýze drog, či itemizér, který umí velmi rychle a s vysokou přesností určit konkrétní omamné a psychotropní látky i ve stopovém množství ze stěrů různorodých ploch. Na místě tak lze provádět i analýzu stěrů z kontrolované osoby a předmětů.

Součástí vozidla je také ruční rentgen, který se využívá k odhalování skrytých prostor a tajných schránek v dutinách vozu, návěsu či kontejneru. „Ruční rentgen „Videry PX1“ je využíván k neinvazivní kontrole vozidel, kdy při případném podezření nemusí celníci demontovat plasty a čalounění," sdělila Kurková. Doplnila, že přístroj již pomohl objevit nelegálně přepravované cigarety v konstrukčních dutinách dálkového autobusu z Ukrajiny.

Pořízení vozidla spolufinancovala EU z fondu pro vnitřní bezpečnost, částečně přispěla z vlastních zdrojů i celní správa. Tovární značka podvozku je Volkswagen Crafter.

Auto bude primárně sloužit pražským celníkům, podle mluvčí však může být využito i jinde v Česku. Pražská celní správa pro jeho obsluhu vyškolila čtyři lidi, kteří budou sloužit ve dvoučlenných hlídkách.

Reklama

Související témata:

Doporučované