Hlavní obsah

Pražští záchranáři mají sanitku, jejíž vnitřek lze zcela izolovat od okolí

Foto: ZZS JMK

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská zdravotnická záchranná služba (ZZS) má nově sanitku, jejíž kabinu a ambulantní prostory lze zcela izolovat od okolí. bude sloužit na zásahy u mimořádných událostí, při nichž bude hrozit kontakt s nebezpečnými látkami.

Článek

Nový vůz bude sloužit také pro transport pacientů s vysoce nakažlivými infekcemi. „Nový sanitní vůz rozšiřuje naši schopnost poskytovat péči pacientům při mimořádných událostech a zároveň zvyšuje ochranu zasahujících zdravotníků,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Petr Kolouch.

Jádrem nového speciálně upraveného sanitního vozu Mercedes Benz Sprinter 519 CDI, který stál 4,4 milionu korun a na něhož ZZS dostala dotaci od pražského magistrátu, je podle mluvčí ZZS Jany Poštové filtroventilační jednotka s kazetovými filtry. Ta dokáže v kabině a v ambulantním prostoru vytvořit přetlak nebo podtlak. Zatímco podtlak zabraňuje přenosu látek z vnitřních prostorů vozidla do okolí, přetlak naopak chrání vnitřek vozidla a jeho posádku před okolními vlivy.

Speciální vůz budou záchranáři používat pro výjezdy k událostem, při nichž došlo k úniku nebezpečných látek v místech zásahu a hrozí tak kontakt s nebezpečnými chemickými, biologickými či radioaktivními látkami. Podle Poštové je v metropoli několik míst, kde by k těmto zásahům mohlo dojít. Na území Prahy jsou chemické provozy, dva výzkumné jaderné reaktory a radioaktivní materiál se využívá například i ve zdravotnických zařízeních, dodala.

Sanitka se uplatní i při transportech pacientů trpících nebezpečnými infekčními chorobami jako jsou například Ebola nebo SARS. Pro tyto případy je sanitní vůz se zdravotnickou nástavbou od KOV Velim vybavený takzvaným biovakem, který izoluje pacienta od okolí. Vůz bude díky zvýšenému rozsahu napětí zásuvek možné využívat i při transportech pacientů mezi nemocnicemi, při nichž pacienti potřebují přístrojovou podporu pro zajištění životních funkcí. Možné budou i transporty s využitím přístroje ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve.

Nový vůz využije skupina speciálních činností. Tvoří ji zdravotničtí záchranáři se specializací na urgentní medicínu, kteří mají širší kompetence při poskytování péče pacientům a jsou školení pro zásahy u mimořádných událostí. Skupina má k dispozici také vybavení pro detekci nebezpečných látek, jako je například Geigerův počítač pro radioaktivní látky nebo multidetektor pro změření hladiny nebezpečných plynů.

Pražská záchranná služba, kterou zřizuje hlavní město, má více než 20 výjezdových základen. Loni řešila 114.915 případů, tedy asi o 13.000 méně než v roce 2019. Ke většině případů vyjely posádky zdravotnických záchranářů, u 11.000 událostí zasahoval lékař. Vrtulník leteckých záchranářů vzlétl ke 528 případům.

Reklama

Doporučované