Hlavní obsah

Přečtené knihy mohou Pražané nově odkládat do re-use center

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Přečtené knihy mohou Pražané odkládat ve sběrných dvorech ve Vysočanech, Spořilově a Horních Počernicích. Svazky budou z tzv. re-use center odebírat pracovníci společnosti Reknihy, která je bude nabízet novým majitelům.

Článek

Část peněz z prodeje knih firma dá sociálnímu podniku Přestupní stanice. Ten pracuje s lidmi bez domova v metropoli, pro něž mimo jiné vytváří pracovní místa. Oznámil to pražský magistrát, který re-use centra zřizuje.

Lidé ze společnosti Reknihy budou knihy z re-use center pravidelně odebírat, spisy zkontrolují a po zhodnocení jejich stavu je prostřednictvím internetového obchodu nabídnou budoucím novým majitelům. Svážení knih k prodeji budou mít podle zakladatele Reknih Tadeáše Kuly na starosti cyklisté na nákladních bicyklech. „Díky tomu je tak i logistická část mnohem ekologičtější,“ uvedl Kula.

Tzv. re-use centra jsou místa, kam Pražané mohou odvézt předměty z domácnosti, které již nepotřebují, ale někomu jinému by ještě mohly posloužit. Odložit tak lze například nábytek, hračky, bicykly nebo nádobí. Obsluha darované předměty zhodnotí a pořídí fotografii věci, kterou nahraje do elektronické aplikace. Tam se nejdříve zobrazí zapojeným neziskovým organizacím, městské nábytkové bance, sociálním odborům města a dalším institucím, které se věnují sociálně slabým. Předměty, které nevyužijí tyto organizace, si mohou lidé následně rezervovat ve veřejně přístupné části aplikace a poté zdarma vyzvednout.

V metropoli jsou nyní tato centra na třech místech, a to ve sběrném dvoře Pod Šancemi ve Vysočanech, ve sběrném dvoře Zakrytá na Spořilově a v Horních Počernicích ve sběrném dvoře Chvalkovická. Fungují v rámci pilotního projektu, který začal 1. října 2020.

„Re-use pointy se v Praze osvědčily. Zatím provozujeme tři a jejich počet chceme dále rozšiřovat. Kromě vybavení domácnosti, sportovního vybavení, nábytku teď dáme druhou šanci i knihám. Je to naplňování principů cirkulární ekonomiky a snižování celkového množství vyprodukovaných odpadů,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Petr Hlubuček, v jehož gesci je životní prostředí.

Přestupní stanice je sociální podnik, který v Praze provozuje dva kamenné obchody s komunitními prostory a e-shop s darovaným oblečením a knihami. Prodávají v nich lidé bez přístřeší. Pro veřejnost v Přestupní stanici od jejího založení v roce 2017 pořádají workshopy, přednášky a další kulturní a vzdělávací programy, které se věnují zvláště sociální problematice související s bezdomovectvím .

V Praze žijí na ulici zhruba 4000 lidí, řekl již dříve mluvčí Centra sociálních služeb Praha Jiří Wolf. Mnozí z nich využívají k noclehu sociální zařízení jako ubytovny a noclehárny, část lidí bez domova přespává ve svých vybudovaných přístřešcích nebo stanech umístěných zvláště v okrajových částech Prahy.

Reklama

Související témata:

Doporučované