Hlavní obsah

Na Svět knihy přijede Laurent Binet či nakladatel Gallimard

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Zářijový veletrh Svět knihy bude jako hlavní zemi hostit Francii. Osobně o svém díle mají v Praze promluvit spisovatelé Laurent Binet či Muriel Barberyová.

Článek

„Speciální pozornost bude věnována zásadní osobnosti české i francouzské literatury Milanu Kunderovi,“ za pořadatele informovala Pavla Umlaufová.

Programová témata 26. ročníku veletrhu a literárního festivalu zavedou čtenáře také do Polska a hlas dostane i Bělorusko. Pořadatelé se chtějí věnovat i vlivu pandemie na knižní trh, jak a zda se proměnil. Svět knihy Praha 2021, provázený mottem Můj domov je v jazyce, se návštěvníkům otevře od 23. do 26. září na Výstavišti v Holešovicích.

Skloňovat se bude zejména jméno Milana Kundery, který se narodil v Brně, ale již několik desetiletí žije ve Francii. Jeho dílo bude v programu nahlédnuto jak v literárním, tak filozofickém i politickém kontextu. O Kunderovi přijde do Prahy pohovořit například význačný nakladatel Antoine Gallimard, který se se spisovatelem seznámil nedlouho po jeho příjezdu do Paříže v 70. letech.

Osobní účast na veletrhu přislíbila řada dalších osobností francouzského literárního světa. Českým čtenářům je dobře známé jméno Laurenta Bineta. Autor bestselleru HHhH, k němuž ho inspiroval atentát na Reinharda Heydricha, tentokrát představí novinku Civilizace, v níž se pustil do konstruování alternativních dějin.

S českým prostředím je propojena Lenka Horňáková-Civade, původem Češka, která žije a píše ve Francii. V literárním pořadu uvede svůj poslední román Symfonie o novém světě, v němž částečně vychází z osudů bývalé československého konzula v Marseille Vladimíra Vochoče.

Osobně českým čtenářům přestaví překladovou novinku svého titulu také Muriel Barberyová. Po bestselleru S elegancí ježka přiváží román Růže sama, k němuž jí inspiroval dvouletý pobyt v Japonsku.

„Téma podpory svobody, demokracie a lidských práv ve světě mělo na Světě knihy vždy své místo. Rozhodli jsme se vytvořit stálou sekci Literatura jako hlas svobody. Zaměří se na zemi, kde se literatura musí vyrovnat s politickým tlakem. Letos je vybráno Bělorusko,“ nastínil programovou novinku dramaturg Guillaume Basset.

Vliv pandemie na knižní trh se letos stal jedním z témat, k němuž se váží chystané debaty. „S covidem rostly audioknihy a oživil se zájem o elektronické knihy. Ty několik let stagnovaly, jejich podíl na celkových tržbách nerostl, teď zase zamířil vzhůru,“ uvedl k trendům v literatuře ředitel veletrhu Radovan Auer. Více se podle něj rozevírají nůžky mezi mainstreamem a náročnější literaturou, jako ohrožená vnímá malá knihkupectví.

Reklama

Související témata:

Doporučované