Hlavní obsah

Před 30 lety. Jan Halada odemykal Havlovi balkón v Melantrichu a co psalo Rudé právo

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Nové přístupy k bytové politice

Zvykli jsme si na měření bytové politiky v budování neustále nových sídlišť. Stejně tak úspornost byla posuzována dle počtu postavených a dokončených bytů. Tato cesta se nám ale vymstila. Mezitím totiž zchátral bytový fond, který byl postaven v předchozích pětiletkách. Návrh vlády obsahuje několik opatření. Především jde o zvýraznění samostatnosti, odpovědnosti a pravomoci národních výborů.

Správně rozhodovat znamená více znát

Věra Gaboriková, mistrová SOU v Klatovech a Anežka Naďová, ředitelka ZŠ Plánická ulice, dostaly krátkodobý stranický úkol – zjistit, jak se žáci sedmých a osmých tříd dívají na projevy nepřátelských sil v naší společnosti. Výsledkem bylo zjištění, že většina žáků žije v naší zemi ráda. V otázce, co se jim nelíbí, odpovídali: znečišťování životního prostředí, alkoholismus, vandalismus a špatná kvalita zboží.

Zemřel národní umělec Alfonz Bednár

Ve čtvrtek ve věku 75 let náhle zemřel národní umělec Alfonz Bednár. Jeho úmrtím ztrácí slovenská kultura jednoho z nejvýznamnějších současných prozaiků, překladatelů a filmových scenáristů. Byl známý svými prózami s tematikou Slovenského národního povstání, jako byly například Skleněný vrch či Cizí.

Ze zahraničí:

Británie: Vojáci místo záchranné služby

Posádku záchranné služby nahradili příslušníci armády. Řadě zaměstnanců záchranných vozů bylo oznámeno, že se jim zastavuje vyplácení mzdy. Vojáci i policisté vykonávají první pomoc a převozy pacientů. Zkušení záchranáři ale neodmítají zasahovat v naléhavých případech.

Špinavé obchody Izraele

Kolumbijský tisk označuje za naprosto skandální účast izraelských žoldnéřů na výcviku polovojenských jednotek, které likvidují demokraticky smýšlející činitele. Jejich elitní komanda i bývalí důstojníci izraelské armády přicházejí pracovat do Kolumbie a dalších latinskoamerických zemí za měsíční plat 400 dolarů a vyšší.

V USA nyní studuje 50 000 Číňanů: Méně než polovina se vrací

Podle údajů zveřejněných státní komisí pro otázky vzdělávání ČLR v současné době studuje jen ve Spojených státech 50 000 mladých Číňanů. Přibližně polovina z nich si hradí veškeré náklady sama, malá část získala stipendia jednotlivých univerzit, zbytek byl vyslán čínskou vládou. Pro srovnání – v padesátých a na počátku šedesátých let studovalo okolo dvaceti tisíc Číňanů v SSSR.

Počasí

U nás většinou polojasno, ráno místy mlhy. Noční teploty 1 až minus 2 stupně, odpolední 7 až 10 stupňů. Slabý proměnlivý vítr.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Jan Halada

Historik, spisovatel a pedagog na Fakultě sociálních věd UK vypráví o svém listopadu 1989.

Co jste v roce 1989 dělal a jak vypadal váš život?

V roce 89 jsem pracoval jako šéfredaktor v Lidovém nakladatelství a 17. listopadu jsem byl zrovna v práci v budově Melantrich na Václavském náměstí.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

Ono se samozřejmě vědělo už dopředu, že ten den bude demonstrace. Navíc jsem bydlel v Ostrovní ulici, tudíž jsem pak na protestující studenty narazil po cestě z práce domů.

Jak na tu dobu vzpomínáte?

Nikdo nevěděl, jak to dopadne a lidé se také báli, to je jasné. Už je známý příběh, jak jsem „dal klíče revoluci”, když jsem pustil řečníky (včetně Václava Havla, pozn. redakce) na balkon Melantrichu. Bál jsem se však, že to dopadne špatně a bude z toho průšvih. Nakonec režim ale opravdu padl.

Jak hodnotíte uplynulých 30 let? Naplnily se vaše myšlenky listopadu 1989?

Já musím říct, že jsem spokojený. Hodně se toho zlepšilo, máme svobodu. Chvíli potom jsem začal učit na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, takže nejsem spojený s režimem. Někteří mohou být se současným vývojem samozřejmě nespokojení, ale já myslím, že se neděje nic neočekávaného.

Reklama

Doporučované