Hlavní obsah

Před 30 lety. Jan Hamáček stavěl sněhuláka a co psalo Rudé právo

Foto: Seznam.cz

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989: Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Program vlády je programem vzestupu

Hlavním cílem činnosti federální vlády je zlepšování pracovních a životních podmínek našich občanů. Předseda vlády Ladislav Adamec tento fakt zdůraznil v kontrolní zprávě. Popisuje zde to, jakým způsobem se podařilo v uplynulém období realizovat vládní prohlášení z listopadu 1988. Tuto zprávu přednesl v úterý na zasedání Federálního shromáždění ČSSR.

Události 17. listopadu 1939 – poučení pro dnešek i zítřek

K 50. výročí událostí 17. listopadu se konalo setkání představitelů České národní rady a dalších stranických orgánů spolu s nejlepšími žáky středních škol, učilišť a vysokých škol z ČSR. Jarošová uvedla, že probíhající přestavba směřuje k socialismu a jejím cílem je urychlit ekonomický, společenský a kulturní vývoj.

Nadmíru užitečná příležitost

Mladí lidé jsou citliví, chtějí slyšet pravdu, dožadují se úplných a nezkreslených informací. Není ale vždy možné získat okamžitou odpověď. V tomto případě jsou užitečná setkání, ve kterých by se vedla diskuze. Právě takovou příležitost mělo v pondělí v Paláci kultury v Praze více než 1600 studentů a pedagogů vysokých škol. Bylo zarážející – snad vinou delšího trvání, že někteří předčasně odcházeli. To je škoda.

Ze zahraničí:

Británie: Roste počet mladých bezdomovců

Prudký nárůst mladých bezdomovců do 25 let mají na svědomí nejrůznější změny v systému britské sociální pomoci posledních 12 měsíců. Podle údajů je dnes v Británii až 150 000 lidí bez domova, což je dvakrát více než před deseti lety. Proti stávající situaci došlo ze stran politiků, herců a dalších k protestům.

Místo raket bombardéry?

USA plánují začátkem 90. let rozmístit na území NSR jaderný bombardér F 15 E. Nasazení se plánuje již od ledna následujícího roku na základně v Bitburgu. Před několika týdny oznámil britský tisk, že se mají tyto letouny umístit i v Británii. Tato informace vzbudila mnoho nevole.

Sovětsko-francouzské rozhovory

V Moskvě v úterý začaly rozhovory mezi sovětským a francouzským ministrem zahraničí. Francouzského ministra přijal rovněž M. Gorbačov.

Počasí

V ČSR oblačno až zataženo, od severozápadu místy přeháňky, od středních poloh sněhové. Noční teploty 3 až –1 stupňů, denní 2 až 5 stupňů. V SSR velká oblačnost, na většině území přeháňky, na horách postupně i sněhové.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Jan Hamáček

Bývalý předseda Poslanecké sněmovny a nynější předseda ČSSD si připomíná svůj listopad 1989.

Co jste tehdy dělal a jak vypadal váš život?

Byl jsem tehdy 11letý kluk.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

Z televize a i jako dítěti mi tehdy došlo, při přenosech z Letné nebo záběrech vypískaného Miroslava Štěpána, že se děje něco velkého.

Jak na tu dobu vzpomínáte? Účastnil jste se?

Byl jsem dítě, pamatuji si, že když jsme v době generální stávky nemuseli do školy, tak jsme se sestrou stavěli sněhuláka.

Jak hodnotíte těch 30 let? Naplnily se myšlenky listopadu 1989?

Listopad 1989 byl jednoznačně pozitivní, vždyť bez něj by ČSSD nebyla. Vrátili jsme se do Evropy, máme svobodu, demokracii, jsme bohatší. Tím spíš nesmíme zapomínat na ty, kteří jsou nemocní, staří nebo prostě mají smůlu.

Vyzkoušejte si život v totalitě

K třicátému výročí 17. listopadu 1989 jsme připravili interaktivního průvodce předlistopadovou dobou.

Příběhy jsou založeny na reálných událostech, které se staly skutečným lidem. Jsou součástí archivů Post Bellum, Paměti národa a Archivu bezpečnostních složek. Data pocházejí z ročenek Federálního statistického úřadu, webu Českého statistického úřadu a dalších institucí.

Reklama

Doporučované