Hlavní obsah

Před 30 lety. Nový generální tajemník ÚV KSČ a o čem psalo Rudé právo

Foto: Ústav pro českou literaturu AV ČR

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Mimořádné zasedání ÚV KSČ – soudruh Karel Urbánek novým generálním tajemníkem ÚV KSČ

V Praze v pátek dopoledne začalo mimořádné zasedání ústředního výboru KSČ. Vzhledem k opravám Španělského sálu na Pražském hradě se koná v budově Vysoké školy politické ÚV KSČ. V tajné volbě byl do čela ÚV KSČ zvolen Karel Urbánek.

Shromáždění v Praze

Už krátce po čtrnácté hodině bylo Václavské náměstí zcela zaplněno lidmi. Magistrála je průjezdná, auta blikají světly a houkají, lidé je zdraví. Přicházejí průvody pracujících z Prahy 9. I před budovou redakce Rudého práva se shromáždilo asi dva tisíce lidí. Skandovali hesla a vyslali zástupce, kteří byli přijati zástupcem šéfredaktora.

Vyšetřování zásahu 17. listopadu

Mezi stávkujícími studenty pražských vysokých škol se v pátek rozšířila informace o údajně nesprávném postupu při vyšetřování zásahu orgánů SNB proti studentské demonstraci 17. listopadu 1989.

Ze zahraničí:

Ve světě na téma ČSSR

Moskva

Agentura TASS zdůrazňuje, že na čtvrteční demonstraci na Václavském náměstí její účastníci opět žádali radikální společenské, politické a demokratické změny. V Praze se proslýchá, konstatuje TASS, že na 500 závodů a organizací je pro provedení pondělní generální stávky.

Budapešť

Maďarský deník Magyar Nemzet upozorňuje, že Rudé právo v realisticky laděném úvodníku varuje před chaosem a nátlakovými akcemi, a naznačuje, že za událostmi se skrývají i „protisocialistické síly”.

Bonn

Frankfurter Allgemeine Zeitung uvádí, že také Občanské fórum mezitím potvrdilo, že zprávy o jednom nebo více mrtvých při demonstraci minulý pátek byly zjevně chybné.

Londýn

Britské noviny informovaly, že představitelé socialistické a lidové strany se postavili na stranu opozice režimu a vyzvali komunistické vedení k rezignaci.

Peking

Zpravodajství čínských sdělovacích prostředků o vývoji v Československu se drží v zásadě jedné linie: zprávy nezacházejí do podrobností, přebírají jen fakta a nezaujímají stanovisko.

Počasí

V ČSSR oblačno, sněhové přeháňky. Noční teploty –3 až –6 °C, denní –1 až 1 °C. Severozápadní vítr 5 až 8 m/s.

Vyzkoušejte si život v totalitě

K třicátému výročí 17. listopadu 1989 jsme připravili interaktivního průvodce předlistopadovou dobou.

Příběhy jsou založeny na reálných událostech, které se staly skutečným lidem. Jsou součástí archivů Post Bellum, Paměti národa a Archivu bezpečnostních složek. Data pocházejí z ročenek Federálního statistického úřadu, webu Českého statistického úřadu a dalších institucí.

Reklama

Doporučované