Hlavní obsah

Před 80 lety otevřela Bílá labuť. Jaké mýty a falešná prvenství ji dodnes opřádají?

Rozhovor s historikem architektury Jakubem Potůčkem o obchodním domě Bílá labuť.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obchodní dům Bílá labuť pro první návštěvníky otevřel za smutných okolností, a to v sobotu 19. března 1939, což bylo jen pár dní po německé okupaci Čech, Moravy a Slezska.

Článek

Tehdy Bílá Labuť zákazníky lákala dnes dobře známým neonovým logem, který zobrazoval labuť s korunkou a byl vidět i z velké dálky. Byla, a dodnes také je, osm metrů vysoká a jejím autorem by údajně měl být grafik Božidar Leiser.

„Z dnešního pohledu je to unikát. Jde pravděpodobně o nejstarší funkční neon,“ říká Jakub Potůček, historik architektury z ČVUT. I přestože byla Bílá labuť moderní obchodní dům, dodnes je opředena řadou mýtů a falešných prvenství.

Poté, co se nechali zákazníci na neonovou reklamu nalákat, nalezli uvnitř tehdy nebývalé moderní technolgie, které byly pro Českou republiku opravdu ojedinělé. Se zahraničím se však nemohly rovnat, a to především proto, že se Bílá labuť musela vměstnat do již zastavěného městského centra.

„Obchodní dům sítě Karstadt v Berlíně na Hermannplatzu nebo slavné obchodní domy holandské sítě De Bijenkorf třeba v Rotterdamu měly tu výhodu, že stály v rozvolněné zástavbě a byly mnohem větší, mohem reprezentativnější a také starší,“ porovnává Potůček.

Kromě toho už tehdy nabízely poloautomatizované stroje, které například v jídelnách pomáhaly s objednávkami jídel.

Řada Pražanů se dodnes domnívá, že Bílá labuť drží tuzemské prvenství v instalaci eskalátorů. Co se týče obchodních domů, však v této kategorii Praha první nebyla. Úplně první obchodní dům s eskalátory stál v Brně – Olomoucká obchodní síť ASO (Ander a syn Olomouc) nainstalovala první pohyblivé schody do obchodního domu již v roce 1934, tedy o pět let dříve, než se otevřela Bílá labuť. Ještě předtím však, mimo obchodní dům, jezdil pohyblivý chodník na pražskou Letnou, a to dokonce již mezi roky 1926–1935.

Jak to bylo se zářivým topením a prosklenou stěnou? Jde o unikáty? Odpovědi nabízí historik architektury Jakub Potůček v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované