Hlavní obsah

Před lety zachránil Bidena, teď sám pomoc potřeboval. Afghánec se dočkal

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Afghánský spolupracovník, který před více než deseti lety zachránil dnes amerického prezidenta Joea Bidena, se svou rodinou bezpečně opustil Afghánistán. Kam vedou jeho další kroky, není známo.

Článek

V roce 2008 byli na palubě vojenské helikoptéry prolétající Afghánistánem mimo jiné tehdejší američtí senátoři Joe Biden, Chuck Hagel a John Kerry. Kvůli silnému větru byla posádka nucena přistát v zasněženém údolí, kde jí hrozilo přepadení, informuje britská BBC.

Do bezpečí je odvezl Afghánec Aman Khalili, který tehdy působil jako jeden z blíže neupřesněných zaměstnanců americké vlády. Podobně jako další desítky tisíc Afghánců i on se po náhlém převzetí moci Tálibánem rozhodl, že Afghánistán opustí. Právě lidem jako Aman totiž hrozilo kvůli spolupráci se Spojenými státy velké nebezpečí.

Vízum se Khalili neúspěšně snažil získat již v srpnu. Pro americkou CNN tehdy uvedl, že jeho speciální imigrační vízum (SIV) do USA se nějak „zaseklo“ v procesu. Naději nicméně neztrácel. „Věřím mu (Bidenovi). Věřím, že může udělat všechno,“ řekl tehdy Afghánec a vyzval prezidenta, aby mu v úsilí opustit zemi pomohl. Bílý dům přes svou mluvčí Jen Psakiovou zareagoval, že Spojené státy o evakuaci svých spojenců „usilují“.

Záchrana Khaliliho a jeho rodiny se nakonec podařila. V pondělí o tom informovalo americké ministerstvo zahraničí. Afghánec a jeho rodina „bezpečně opustili Afghánistán a následně se vydali na další cestu z Pákistánu,“ informovala americká diplomacie.

Podle listu Washington Post zorganizovali američtí váleční veteráni spolu se svými pákistánskými kolegy záchrannou operaci, při níž Khaliliho rodina urazila na cestě za svobodou 600 mil.

Reklama

Doporučované