Hlavní obsah

Před londýnskou mešitou útočil 47letý otec čtyř dětí. Muslimy si vybral záměrně

Útočník najel do lidí u londýnské mešity.

 

Reklama

Útočníka na místě do příjezdu policie zadrželi svědci. Policie ho vyšetřuje kvůli podezření z přípravy a spáchání teroristického činu.

Článek

Jeden člověk přišel o život a dalších devět muselo být ošetřeno v nemocnici poté, co v noci na pondělí najel v Londýně řidič dodávky do skupiny muslimů odcházejících z mešity. Zda je zmiňovaný zemřelý skutečně obětí útoku, není jasné. První pomoc prý dostával, ještě než se incident odehrál.

Policie, která zřejmého pachatele zadržela, podle předsedkyně vlády Theresy Mayové incident vyšetřuje jako teroristický útok. Premiérka hned na dnešek svolala zasedání výboru pro mimořádné situace.

Muslimy si za svůj cíl vybral 47letý Darren Osbourne, otec čtyř dětí z velšské metropole Cardiffu. Policie se o něho dosud nezajímala. Nyní ho vyšetřuje kvůli podezření z přípravy a spáchání teroristického činu. Ještě dnes prohledala jeho cardiffský byt. Zároveň zjistila, že dodávka, ve které zaútočil, byla vypůjčená.

Sousedi popisují Osbourna podle serveru Sky news jako bezproblémového, milého, slušného a nápomocného.

Svědci podle deníku The Independent tvrdili, že útočník vykřikoval, že „zabije všechny muslimy".

Šéfka londýnské policie řekla, že je jasné, že šlo o cílený útok na muslimy.

Svědectví z útoku na muslimy v Londýně (video natočila Jana Frank).

Dodávka najela do chodců kolem 01:20 SELČ v městské části Finsbury Park na severu Londýna. Dva zranění byli podle policie ošetřeni na místě a dalších osm převezly záchranky do nemocnic. Dva lidé jsou ve vážném stavu. Britská muslimská rada uvedla, že dodávka úmyslně najela do muslimů odcházejících z mešity. Vyzvala britské úřady k posílení bezpečnosti v okolí mešit.

Londýnský starosta ráno slíbil, že do ulic bude vysláno více policistů s cílem uklidnit obyvatele, zejména muslimy dodržující muslimský postní měsíc ramadán. „Stejně jako hrozné útoky v Manchesteru, Westminsteru a na londýnském mostě je to také útok na všechny naše sdílené hodnoty tolerance, svobody a úcty," prohlásil zároveň Khan.

Mayová označila najetí automobilu do chodců za strašný incident. Je podle svých slov v myšlenkách se zraněnými. Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že ho incident naprosto šokoval.

V reakci na útok posiluje policie bezpečnost u britských mešit. O stejném kroku informovala i policie v New Yorku.

Představitel mešity, u které se útok odehrál, si stěžoval, že mainstreamová média nebyla ochotna na rozdíl od dřívějších podobných činů v Británii od počátku hovořit o útoku u jeho modlitebny jako o teroristickém činu. Britská police uvedla, že jde o teroristický čin až s časovým odstupem.

Reklama

Související témata:

Doporučované