Hlavní obsah

Před Ministerstvem financí ve středu v podvečer demonstrovaly desítky lidí za zveřejnění zprávy OLAF týkající se Čapího hnízda

Účastnice protestu před Ministerstvem financí vysvětluje, proč přišla demonstrovat.

 

Reklama

Desítkám lidí, kteří se sešli před budovou Ministerstva financí, vadí, že nemají přístup ke zprávě úřadu OLAF týkající se Čapího hnízda. Na ministerstvo zpráva dorazila minulou středu.

Článek

Desítky lidí demonstrovaly ve středu Praze v podvečerních hodinách před budovou Ministerstva financí kvůli vydání zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování farmy Čapí hnízdo. Akce začala kolem půl páté odpoledne, podle účastníků dorazily asi dvě stovky lidí. O hodinu později bylo na místě kolem 40 demonstrantů.

„My jsme se tady sešli na podporu zveřejnění zprávy OLAF, protože občany České republiky zajímá, jak to bylo a bude vyšetřované dál. Chceme vědět, co ta zpráva obsahuje. Nás to musí zajímat, protože z našich daní byl placen dotační podvod,“ řekla Seznam Zprávám jedna z protestujících.

Další demonstrace se plánuje na čtvrteční třetí hodinu. Účast bude podle slov aktivistů pravděpodobně nižší.

Spis na ministerstvo dorazil minulou středu. Ministryně financí Alena Schillerová však se zveřejněním zatím váhá. Zveřejnění vyžadují také někteří europoslanci a apelují na Evropskou komisi i OLAF.

Městské státní zastupitelství v Praze v úterý doporučilo ministerstvu zprávu nezveřejnit z důvodu ohrožení trestního řízení. „Já si myslím, že už se na tom dál nemá co ovlivnit,“ vyjádřila se k tomu účastnice demonstrace s tím, že jde o zbytečné zdržování.

Schillerová ve středu navrhla vyjmout projekt Čapí hnízdo z evropských dotací. Není však zatím jasné, jestli farma podporu ve výši 50 milionů bude muset vrátit.

Reklama

Doporučované