Hlavní obsah

Babišova ministryně vyvolala opět otázku, kdo zaplatí Čapí hnízdo

Česko se pravděpodobně vzdá evropské podpory pro Babišovu farmu.

 

Reklama

Ministryně financí navrhne vyjmout projekt z evropských dotací. Zda to bude znamenat, že farma podporu ve výši 50 milionů vrátí, zatím není jasné.

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová nejspíš navrhne, aby projekt Čapí hnízdo nebyl financován z peněz Evropské unie.

Oznámila to týden poté, co její úřad potvrdil přijetí závěrečné zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který se přidělením dotace pro Čapí hnízdo zabýval.

Do konce týdne podle Schillerové Ministerstvo financí oznámí svůj postoj příslušným institucím.

„Můj názor je, že budeme spíše navrhovat to vyčlenění,“ řekla ministryně.

Evropská komise takový postup doporučila v dopise z 18. prosince. „Tento dopis bereme velmi vážně,“ podotkla Schillerová.

Zda vyjmutí projektu z dotací bude znamenat, že příjemce bude muset podporu ve výši 50 milionů korun vrátit, zatím není jasné.

K tomu by jej totiž musel vyzvat středočeský dotační úřad, který farmě dotaci v roce 2008 přidělil. Pokud by to neudělal, bude projekt zaplacen ze státního rozpočtu.

Kamil Munia, ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy, na dotaz Seznamu nechtěl postoj k dotaci prozradit.

„Já vám nemůžu nyní tvrdit, co se stane, když neznám důvody, proč to paní ministryně řekla,“ prohlásil Munia.

Úřad podle jeho slov nejprve počká na písemné vysvětlení ministryně financí. „Pak rozhodneme o dalším postupu,“ doplnil Munia.

Kvůli podezření, zda při žádosti o dotaci byl spáchán podvod, totiž bylo obviněno jedenáct lidí a policie teď žádá Sněmovnu o vydání premiéra Andreje Babiše a šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Vlastníkem farmy je nyní společnost IMOBA z koncernu Agrofert, který Babiš vlastnil. Firmu loni převedl do takzvaného svěřenského fondu.

Sama firma nechce jednoznačně říct, zda je ochotna dotaci vrátit sama, nebo zda počká na rozhodnutí úřadu. „Nechci jakkoliv spekulovat,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Zopakoval, že o možném vyjmutí Čapího hnízda z projektů financovaných z evropských fondů mají informace jen z médií.

Reklama

Doporučované