Hlavní obsah

Před pěti lety obvinili Nečasovu milenku. Kam se poděla „zločinecká organizace“?

Výzva Jiřího Kubíka se státním zástupcem Petrem Šeredou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čtvrtek 13. června 2013 byl černým dnem české politiky: policie provedla razii na Úřadu vlády a dalších třiceti místech, následně z vážných trestných činů obvinila sedm osob, včetně premiérovy milenky Jany Nagyové – a pak padla vláda. Kauzu s odstupem času hodnotí ve Výzvě Jiřího Kubíka státní zástupce Petr Šereda.

Článek

Policejní zásah před pěti lety byl vyvrcholením rok a půl trvající práce policie a žalobců, kteří i na základě skrytých odposlechů sledovali nejvyšší patra politiky (vrchní ředitelka kanceláře předsedy vlády a zároveň jeho milenka) a zároveň podnikatelský suterén, jak to v jednom ze svých vyjádření označil premiér Nečas.

„Postupně jsme zjišťovali, že na ty osoby z podnikatelského prostředí jsou navázány další osoby, že se snaží prosazovat svůj vliv na klíčové osoby v úřadech, které se podílí na odhalování trestných činů. Existovala podezření, že se tyto osoby snaží chránit,“ vysvětluje Petr Šereda a dodává konkrétní jména: podnikatelé Ivo Rittig a Roman Janoušek na jedné straně a bývalý pražský státní zástupce Libor Grygárek na straně druhé.

Jak se tato počáteční podezření potvrdila v dalším trestním řízení? Byla Jana Nagyová opravdu hlavou organizované skupiny? Jakou roli v případu podle žalobců sehrával premiér Petr Nečas? I na tyto otázky odpovídá Petr Šereda ve Výzvě.

Kauza Nagyová v sobě podle Šeredy zahrnuje několik trestných činů, včetně sabotáže, zneužívání vojenské rozvědky pro soukromé účely či podplácení.

Petr Šereda odpovídá i na otázky, jak s případem souviselo 150 milionů korun v hotovosti a desítky kilogramů zlata zabavených při oné policejní razii před pěti lety, proč podle něj dodnes nepadl ani jeden pravomocný rozsudek a jak snáší kritiku, že se – pohledem laiků – velkolepý případ splaskl na kauzu nezdaněných kabelek darovaných premiérově manželce (Nagyová je obviněna z nezaplacení daně přes 700 tisíc korun z přijetí darů v hodnotě přes 10 milionů korun od vlivných osob byznysu, včetně šéfa ČEZ Daniela Beneše či podnikatele Daniela Křetínského).

Záznam rozhovoru s Petrem Šeredou sledujte ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované