Hlavní obsah

Předhradí připravuje průzkum areálu historického pivovaru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Obec Předhradí na Chrudimsku připravuje stavebně-historický a archeologický průzkum bývalého pivovaru, který sousedí s hradem Rychmburk.

Článek

Areál získala minulý rok v dražbě, přípravné práce před opravami ale zdržela epidemie koronaviru. Nyní se ve výběrovém řízení hledá projektový manažer, který bude zaměstnancem Regionálního muzea v Chrudimi, řekl ČTK starosta Zdeněk Mikšovský.

„Za ten necelý rok jsme postupně odklidili různý nepořádek a materiál v areálu, byly v něm třeba vraky automobilů. Objekty jsou vyklizené, areál je zajištěný, udělaly se drobné úpravy, aby se tam nedalo dostat,“ uvedl Mikšovský.

Předhradí při přípravě oprav pivovaru úzce spolupracuje s Pardubickým krajem, který vlastní hrad Rychmburk. Po odchodu klientů Domova na hradě s psychiatrickými diagnózami by se měl změnit na turistický cíl. Hejtmanství si již nechalo zpracovat studii revitalizace hradu a pivovaru.

„Charakteristika je jasná, turisticky atraktivní cíl pro návštěvníky a zároveň historická památka, do níž bude třeba vdechnout život,“ řekl Mikšovský. Pivovar by mohl sloužit jak zázemí pro turisty včetně ubytování či stravování.

Oprava budov, které jsou často v havarijním stavu, bude velmi nákladná. Před více než deseti lety činil odhad nákladů na opravy zhruba 100 milionů korun, dnes by to zřejmě bylo více. Pomoci by mohla dotace z evropských fondů.

Areál pivovaru je několik desetiletí nemovitou kulturní památkou. Památkovou ochranu získala sladovna, hlavní budova pivovaru a konírny.

Panský pivovar byl založen v roce 1636. Dodával pivo do všech hospod rozsáhlého rychmburského panství, později byl společně s lihovarem pronajímán. Výroba byla zastavena v roce 1925, když se nenašel zájemce o další provoz. V budovách byl zřízen sklad chrudimského piva, byty byly pronajaty, bývalé humno (prostor k mlácení obilí) si najalo rolnické družstvo pro skladiště. Později sloužil podniku Zemědělské zásobování a nákup.

Reklama

Doporučované