Hlavní obsah

Na Sněžce foukalo rychlostí 166 km/h, bez proudu byly tisíce lidí

Foto: HZS Zlínského kraje

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Výstraha před silným větrem platí až do pondělí.

Článek

Předpovědí, že v noci na sobotu se Českem prožene silný vítr, se meteorologové trefili. Na Liberecku, na Vysočině nebo třeba na Olomoucku popadaly stromy na silnice, přetrhané jsou dráty s elektrickým vedením a na jeden z nejznámějších českých kopců – Ještěd – nejezdí lanovka.

Nejsilnější poryvy zaznamenali meteorologové brzo ráno na Sněžce, kde vítr foukal v nárazech rychlostí až 166 kilometrů za hodinu. Kvůli poruchám na elektrickém vedení byly ráno tisíce domácností bez elektřiny, nejvíc - přes 20 tisíc odběrných míst - v Pardubickém kraji.

Hasiči v Libereckém kraji oznámili na svém Twitteru, že měli kvůli silnému větru v noci 21 zásahů. Vyjíždět museli převážně na Frýdlantsko.

„Podle předpovědi to vypadá, že asi dnes jezdit nebudeme,“ uvedl pro agenturu ČTK přednosta lanovky na Ještěd Vladimír Štěpán poté, co se provoz v sobotu od rána vůbec nerozjel.

V okolí Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu vysoké nebezpečí velmi silného větru, který v nižších polohách může v nárazech dosáhnout rychlosti 90 kilometrů v hodině a ve vyšší až 125 kilometrů v hodině. Výstraha platí až do pondělí. Větrno má být i v ostatních částech země s výjimkou západních Čech.

Klára Bubnová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu uvedla, že v noci v Hejnicích vítr dosahoval rychlosti skoro 98 kilometrů v hodině. „Ve Frýdlantě to bylo 25 metrů za sekundu (90 km/h),“ dodala. V Hejnicích ale žádné velké hmotné škody neregistrují.

Hasiči na Vysočině měli za posledních 24 hodin přes 100 zásahů, v téměř 80 případech se týkaly větru. Hasiči odklízeli popadané stromy, vyjeli i k nehodě osobního vozu, jenž do jednoho padlého stromu narazil.

Na Jesenicku spadl strom na dům, naštěstí se vše obešlo bez zranění.

Reklama

Doporučované