Hlavní obsah

Předpověď: Sucho bude ještě horší, tento týden dorazí tropická vedra

Přinejmenším polovinu českých řek postihlo sucho. Tropické počasí hladiny ještě sníží.Video: Petr Dvořák

 

Reklama

Řada českých řek je vyschlá, zlepšení ale nepřijde. V následujících dnech se oteplí a v závěru týdne teploty vystoupají ke 33 stupňům Celsia. Srážky budou zcela výjimečné.

Článek

Když se podíváme na mapu výšky hladiny a průtoků našich řek, není to příliš radostný pohled. Přinejmenším polovina z nich má stav sucha. Jde o dlouhodobý trend, který se bude dál prohlubovat.

Ani oblačný a místy deštivý víkend situaci příliš nezlepšil. Srážky přicházely hlavně s bouřkami. Velké množství vody proto odteklo bez užitku pryč.

Následující týden přispěje k dalšímu poklesu hladin. Celý týden bude tropický, srážky se budou vyskytovat jen zcela výjimečně v souvislosti s velmi ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami.

Teploty budou velmi vysoké. Zpočátku budou dosahovat hodnot kolem dvaceti osmi stupňů Celsia, uprostřed týdne vystoupají ke třiceti stupňům a ke konci týdne dosáhnou třiceti tří stupňů.

Teploty tedy budou skutečně tropické. Nedočkáme se ale tropických nocí, při kterých by teplota neklesla pod dvacet stupňů.

Reklama

Související témata:

Doporučované