Hlavní obsah

Předseda CSU Seehofer končí na postu bavorského premiéra. Bude německým ministrem vnitra

Seehofer má být novým německým ministrem vnitra.Video: Reuters

 

Reklama

O jeho odstoupení se spekulovalo od zářijových parlamentních voleb, v nichž propadla Seehoferova strana CSU.

Článek

Bavorský ministerský předseda Horst Seehofer (CSU) skončí 13. března ve funkci. Řekl to na tiskové konferenci v Mnichově a ukončil tak spekulace o tom, kdy se vzdá postu, který zastával přes devět let. Osmašedesátiletý politik bude nově ministrem vnitra celoněmecké vlády, v Bavorsku ho nahradí tamní dosavadní ministr financí Markus Söder.

„Tím splním slib, že všechno dospěje ke konci před Velikonocemi. A všechny diskuse, které se uskutečnily v posledních týdnech, jsou tím překonané,“ řekl ke svému kroku Seehofer, který se v dubnu vzdá i křesla poslance v bavorském zemském sněmu.

O konci Seehofera v čele bavorské vlády, kterou vedl od října 2008, se rozhodlo už začátkem prosince, kdy čelil velkému tlaku kvůli výraznému propadu Křesťansko-sociální unie v zářijových parlamentních volbách. Až do nynějška ale nebylo jasné, kdy přesně Seehofer ve funkci skončí.

Den po jeho rezignaci - 14. března - by měl Spolkový sněm kancléřkou znovu zvolit Angelu Merkelovou (CDU). Do její vlády vedle Seehofera z Bavorska směřuje také dosavadní generální tajemník CSU Andreas Scheuer, který bude ministrem dopravy. Ministrem pro rozvojovou pomoc zůstane Gerd Müller.

Reklama

Doporučované