Hlavní obsah

V Německu se rýsuje koalice. CDU/CSU se s SPD shodla na přijímání rodin uprchlíků

Sociální demokraté a unie CDU/CSU se shodli v otázce přijímání rodin uprchlíkůVideo: AP

 

Reklama

Dosud bylo přijímání rodinných příbuzných migrantů jedním z největších problémů nově vznikající německé koalice stran SPD a CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Německo by od srpna mělo přijímat nejvíce tisíc příbuzných uprchlíků s doplňkovou ochranou za jeden měsíc.

Článek

Konzervativní unie CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) se dohodly v otázce přijímání rodin migrantů. Do této doby to byla jedna z největších překážek koalice.

Od srpna tohoto roku tak podle serveru Spiegel Online i dalších médií Německo měsíčně přijme až tisíc příbuzných uprchlíků. Merkelová označila společnou dohodu za „dobrou zprávu“. Obecně se očekává, že koaliční rozhovory budou uzavřené do neděle.

Velká koalice CDU/CSU a SPD už v březnu 2016 na dva roky přerušila slučování rodin migrantů, kteří nedostali status uprchlíka, ale jen doplňkovou ochranu. Došlo k tomu kvůli vysokému počtu běženců, již v té době do Německa přicházeli. Zákonné opatření z té doby ale už brzy přestane platit. Proto se muselo dojít k novému řešení. Parlament by o něm měl rozhodnout ve čtvrtek.

Strany se dohodly na tom, že ještě do 31. července slučování rodin běženců s doplňkovou ochranou nebude možné. Od srpna pak dojde ke změně s tím, že počet přijatých rodinných příslušníků bude dlouhodobě omezený na tisíc lidí měsíčně. SPD prosadila také opatření, které má usnadnit slučování rodin ve složité humanitární situaci.

U lidí se statusem uprchlíka bylo slučování rodin možné v uplynulých dvou letech. Loni do konce listopadu touto cestou do spolkové republiky přišlo zhruba 85 tisíc lidí. Odhaduje se, že od nového rozhodnutí do Německa mohly celkem dorazit desítky tisíc nejbližších příbuzných uprchlíků.

Šéfka frakce SPD Andrea Nahlesová ujednání označila za „věcný a rozumný kompromis”. Premiérka západoněmecké spolkové země Sársko Annegret Krampová-Karrenbauerová, která bývá v poslední době v médiích zmiňována jako možná příští nástupkyně Merkelové, vyjádřila naději, že nová velká koalice bude dohodnuta v neděli, nejpozději v pondělí.

Do spolkové republiky v posledních letech oproti dřívějšku přichází výrazně méně rodinných příslušníků uprchlíků v poměru k jejich celkovému počtu. Za každým Syřanem tak v průměru dorazilo 0,43 člena rodiny, za každým Iráčanem 0,3 a za každým Afgháncem 0,13.

Reklama

Doporučované