Hlavní obsah

Předseda komise k OKD: Jestli má Bakala čisté svědomí, dorazí v srpnu

Rozhovor s Lukášem Černohorským, předsedou vyšetřovací komise k OKD.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Miliardář Zdeněk Bakala je předvolán před vyšetřovací poslaneckou komisi k OKD na polovinu srpna.

Článek

Do datové schránky už pozvánku podle předsedy komise Lukáše Černohorského (Piráti) Bakala obdržel. To ostatně Seznamu potvrdil i Vladimír Bystrov z PR agentury Bison & Rose, která Bakalu zastupuje.

Zda ale klíčový člověk privatizace OKD před komisi skutečně dorazí, prý Bystrov neví.

„Předpokládám, že dorazí. Pokud má čisté svědomí, tak nemá důvod se vyšetřovací komise bát,“ řekl Seznamu Lukáš Černohorský, předseda komise, jež šetří okolnosti privatizace OKD.

Pokud by měl Bakala závažný důvod, proč by nemohl před poslance předstoupit, například dlouho plánovanou dovolenou, měla by jeho omluvenka do Sněmovny doputovat nejpozději 11. srpna. V případě náhlé zdravotní indispozice je prý možný i pozdější termín.

Bojkot komise by se nemusel podnikateli, který má české i americké občanství a trvale žije ve Švýcarsku, vyplatit. „Pokud se dotyčný nedostaví bez omluvy, tak nám nezbývá, než kontaktovat polici ČR, která zařídí předvedení,“ vysvětluje Černohorský.

Pro policii by tento krok nebyl ničím novým. „V rámci mezinárodní pomoci v takových případech oslovíme zemi, kde by se měl dotyčný nacházet. V případě, že je zadržen, čeká se na rozhodnutí místních úřadů. Poté může být eskortován za pomoci místní policie do Česka,“ popsala běžný postup v podobných situacích mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová.

Kromě Zdeňka Bakaly by měli před komisi dorazit úředníci, kteří se na různých pozicích podíleli na privatizaci těžařského podniku. Závěry by chtěla mít komise hotové do poloviny října.

Členové komise chtějí prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat.

Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD. Výsledky má předložit plénu na podzim příštího roku.

Minoritní podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, která už část akcií držela. Podle žalobce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Kauza je také projednávána soudy.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun. Později se majitelem OKD stala společnost vlastněná třemi britskými investičními fondy.

Loni se OKD dostala do insolvence, akcie nástupnické společnosti v dubnu převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Reklama

Související témata:
Lukáš Černohorský

Doporučované