Hlavní obsah

Předzahrádky jsou zpátky. V srdci Prahy si je pořídily i thajské masáže

Jak se podniky v centru Prahy zvyklé na zahraniční turisty přizpůsobují nové době? Podívejte se na videoreportáž.Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Restaurace mohou konečně otevřít - alespoň zahrádky. Jak se postupně vrací život do ulic hlavního města, mapovali tvůrci Honest Guide Janek Rubeš a Honza Mikulka.

Článek

Prošli jsme s naší kamerou centrum Prahy, abychom se podívali, jak se restaurace přizpůsobují nově vzniklé situaci. S odlivem zahraničních turistů byly restaurace nuceny mnohdy až trojnásobně snížit své ceny. Při procházce jsme tak narazili na výjevy, o jakých se nám nikdy nesnilo - jako například pohled na dva dělníky, kteří si vychutnávali kávu na zahrádce Obecního domu jinak navštěvovaného zejména turisty z Asie, které dovnitř zvenku láká cedule „Tourist menu“.

Mnohé restaurace přicházejí s novými způsoby, jak si objednat jídlo a pití a zároveň co nejvíc zamezit kontaktu mezi hosty a obsluhou. V některých restauracích si tak můžete objednat a rovnou zaplatit přes QR kód.

Do centra Prahy se kromě zahrádek vrátil i jeden nešvar - provozovny thajských masáží si systém předzahrádek vyložily po svém, jak se můžete přesvědčit v úvodní reportáži nebo na fotkách níže.

O restart se tento týden pokusí také restaurace Kuchyň na Pražském hradě, která jako jedna z prvních v Praze ohlásila své zavření. Navzdory oznámením o svém konci zítra otevře svou zahrádku, která se může pyšnit jedním z nejkrásnějších výhledů na Prahu.

Život v České republice se pomalu vrací do normálu, zahrádky v centru Prahy zatím ale ve švech nepukají. Může za to nejen odliv zahraničních turistů, ale zároveň prudké ochlazení a déšť. Každopádně až čas ukáže, jestli se z Prahy nestane pouze víkendová atrakce pro návštěvníky z jiných českých měst, ale jestli se život na zahrádky a do ulic hlavního města vrátí i ve všední dny.

Na aktuální záběry z centra Prahy a otevírání zahrádek se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované