Hlavní obsah

Přehledně: Co se mění od pondělí 12. dubna

Foto: Shutterstock.com

Farmářské trhy na novoměstské náplavce, fotografie z 24. října 2020.

Reklama

Od půlnoci z neděle na pondělí přestává platit nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli epidemii nemoci covid-19. Řada omezení ale zůstává. Jaká opatření aktuálně platí?

Článek

Nouzový stav sice končí, vláda ale většinu stávajících opatření vyhlásila znovu s platností od pondělního rána. Nová opatření se místo krizového zákona opírají o čerstvě schválený pandemický zákon. Z dlouhé řady zákazů ale některé zmizely. Největší změnou je návrat části dětí do škol.

Volný pohyb

Končí zákaz cestování mezi okresy, noční zákaz vycházení a také zákaz návštěv ve věznicích.

Co se týče setkávání, mělo od pondělí platit pravidlo maximálně 20 lidí pod širým nebem nebo 10 lidí uvnitř. Za dodržení tohoto pravidla vláda hodlala povolit spolkové, taneční, tradiční a další podobné akce, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky a oslavy.

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger však oznámil, že chce zachovat omezení setkávání na 2 osoby. O víkendu proto vydal mimořádné opatření, které bez přerušení naváže na konec nouzového stavu. Takové opatření musí do 48 hodin schválit vláda, jinak přestane platit.

Kabinet o tom bude jednat v pondělí, zatím není jasné, zda se přikloní na stranu ministra. Část právníků je přesvědčená, že podobné omezování je mimo nouzový stav protiústavní.

Pro svatby či pohřby bude platit omezení do 15 lidí.

Shromažďovací právo, o které se opírají například veřejné demonstrace, vláda omezila na 100 lidí.

Školy a školky

V pondělí se do škol a školek mohou vrátit první děti. Podmínkou je provedení neinvazivního antigenního testu, a to dvakrát týdně. Testovat se budou i zaměstnanci, a to dvakrát týdně, pokud přicházejí do kontaktu s dětmi, ostatní jen jednou. Testovat se nemusejí plně naočkované osoby a ti, kdo v předchozích 90 dnech prodělali covid-19.

Do školek se vrátí děti z posledního ročníku předškolního vzdělávání, děti v přípravných třídách, žáci na 1. stupni základních škol a žáci v oboru vzdělání Praktická škola jednoletá a Praktická škola dvouletá. Školy s nejvýše 75 žáky na 1. stupni, které mají pro 1. stupeň samostatnou budovu včetně školní jídelny, budou moci fungovat normálně, v ostatních se třídy budou po týdnech střídat, takže do školy půjde vždy jen polovina tříd.

Žáci 2. stupně, kteří mají problémy s prospěchem, a žáci 9. tříd, kteří se učí na přijímací zkoušky, budou smět na skupinové konzultační hodiny. Limit je 6 žáků v jedné skupině.

Individuálně se může vyučovat na základních uměleckých školách, jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky a vzdělávacích institucích poskytujících jednoleté kurzy cizích jazyků s denní výukou.

A vrací se i praktická výuka řízení motorových vozidel, pokud je to součást vzdělávání.

Školy se neotevřou na Děčínsku, kde vláda kvůli výskytu brazilské mutace koronaviru návrat dětí do škol prozatím o týden odložila.

Maloobchod a služby

Otevírají se prodejny dětského oblečení a obuvi, papírnictví, prádelny a čistírny, zámečnictví, provozovny oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje a prodej pietního zboží. Mohou otevřít i venkovní stánky a trhy, prodávat ale mohou jen jídlo.

Vláda umožnila otevřít provozovny služeb pro projektovou činnost, psychologické poradenství a diagnostiku.

Provoz výdejních okének a restaurací pro ubytované hosty se protáhne o jednu hodinu do 22:00.

Otevírají se zoologické a botanické zahrady, ale pouze venkovní prostory. Do areálů je možné najednou vpustit nanejvýš pětinu maximálního počtu lidí.

Očkování chronických pacientů

Poslední kapitolou není výjimka ze zákazu, ale možnost očkování. Od pondělí se podle ministra Arenbergera budou moci registrovat zbývající chroničtí pacienti, kteří k očkování zatím neměli přístup. Jsou to například pacienti se vzácnými genetickými onemocněními či lidé, kteří kvůli různým handicapům nemohou nebo nejsou schopni dodržovat některá protiepidemická opatření.

Od středy se budou moci hlásit i lidé starší 65 let. Nyní se mohou k očkování hlásit lidé nad 70 let, někteří chroničtí pacienti, zdravotníci, pedagogové, pracovníci sociálních služeb či lidé z integrovaného záchranného systému.

Pro připomenutí: Roušky a respirátory

Nadále platí povinnost nosit všude v uzavřených prostorách respirátor (či technicky stejně účinný prostředek). Lidé tak budou muset nosit respirátor v prodejnách, provozovnách, ve veřejné dopravě, motorových vozidlech (pokud nejste členové jedné domácnosti), zdravotnických zařízeních, na mezinárodních letištích a na nástupištích.

Venku je možné kromě respirátoru nosit i chirurgickou roušku, konkrétně v zastavěných místech obce. Mimo zastavěná místa, pokud jsou od sebe dvě osoby vzdálené méně než dva metry, je rouška také povinná. Výjimkou jsou členové jedné domácnosti.

Sportovat je venku možné bez roušky při dodržení dvoumetrových rozestupů. Ministr Arenberger pak v noci na ponděí ještě upravil odmínky týkající se především tréninků pro amatérský sport. Na venkovní sportovní ploše se může sportovat ve dvojicích, přičemž na jedné ploše může být dvojic maximálně šest. Minimální vzdálenost mezi dvojicemi je 10 metrů.

Látkové roušky, šály či šátky nejsou nadále považovány za dostatečnou ochranu.

VEŠKERÁ AKTUÁLNĚ PLATNÁ OPATŘENÍ NAJDETE V DETAILNÍM PŘEHLEDU ZDE.

Reklama

Doporučované