Hlavní obsah
Online

Velká epidemická zátěž, říká Arenberger o částečném otevření škol

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dnes řekl, že v Česku bylo podáno 1 971 079 dávek vakcíny. „Dnes zřejmě překročíme dva miliony vyočkovaných dávek. Alespoň jednu dávku má dnes 1,3 miliony osob,“ řekl. Do konce června by prý mělo být očkováno 58 procent dospělé populace. Vše o očkování naleznete ZDE.

- Arenberger dodal, že v pondělí se otevřou první stupně škol a poslední ročníky školek, s výjimkou okresu Děčín. „Možná ještě nevíte, že tam byly potvrzeny dva případy brazilské mutace, takže to je jeden z důvodů,“ řekl. Více ZDE.

- Částečné otevření škol bude podle ministra znamenat pohyb asi 400 000 dětí, které budou možná i s rodiči jezdit v hromadné dopravě nebo chodit na nákupy. „Už to je velká epidemická zátěž,“ dodal. Podle něj je nutné počkat, jak to změní vývoj epidemie po 14 dnech, a potom se zamyslet nad dalším rozvolňováním. Jak bude vypadat návrat do škol, čtěte ZDE.

- Co se změní od 12. dubna? Přehledně ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Ve školách v Praze 9 se budou žáci testovat PCR testy

    Ve školách, které zřizuje Praha 9, se budou žáci na covid-19 testovat PCR testy ze slin. Antigenní testy, které pro použití ve školách schválila vláda, děti použijí jen v pondělí 12. dubna. Poté bude Praha 9 testování zařizovat sama ve spolupráci s laboratoří GHC Genetics. V tiskové zprávě to dnes sdělil starosta deváté městské části Tomáš Portlík (ODS). Podle něj by vzhledem k vyšší spolehlivosti PCR testů žáci nemuseli mít rotační výuku. „Plánujeme, že by se děti testovaly doma, ve škole by se jen odevzdal vzorek a výsledky by rodina obdržela online formou. Do školy by šly děti vždy až po vyhodnocení PCR testu, a nehrozil by tak žádný rizikový kontakt,“ uvedl radní pro školství v deváté městské části Zdeněk Davídek (za STAN).

  • Slavný pochod odsunula pandemie

    Pořadatelé kvůli pandemii koronaviru o měsíc posunuli termín letošního pochodu Praha-Prčice, který je nejmasovější tuzemskou akcí svého druhu. V pořadí 55. ročník se nebude konat 15. května, jak bylo avizováno, ale 13. června.

  • Chorvatsko bude od pondělí pro Čechy patřit mezi země s největším rizikem

    Mezi tmavě červené země s největším rizikem nákazy koronavirem se na takzvané mapě cestovatele od pondělí přesune Chorvatsko. Dosud bylo červené, návrat z něj tak bude obtížnější. Opačným směrem se posune Itálie. Z červených do oranžových zemí si polepší Dánsko. Ministerstvo zdravotnictví o tom informovalo v dnešní tiskové zprávě. Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka je povinné už jen při návratu ze zemí spadajících do tmavě červené kategorie. Patří do ní menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Británie. Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se test před návratem do ČR vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Při návratu z červených zemí musí lidé podstoupit PCR test nejpozději pět dní po příjezdu. Nejdříve pátý den po návratu je nutné test absolvovat při příjezdu z tmavě červených zemí. Do té doby musí být lidé v samoizolaci. Osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie musí nosit 14 dní všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

  • „Ruskou ani čínskou vakcínou bych se nenechal očkovat, i kdyby je schválila EMA“

    Úvahy o nákupu a očkování ruskou vakcínou Sputnik V dřív, než získá registraci Evropské lékové agentury, rezonují českou společností. Nejčastější názory čtenářů mluví proti použití neschválené látky, ale Sputnik má i své zastánce.

  • Arenberger: Česko nepůjde ve věci vakcíny Sputnik cestou jako Slovensko

    Česko nepůjde ve věci ruské vakcíny Sputnik V cestou, kterou šlo Slovensko. Nebude jej dovážet dříve, než bude mít v pořádku „papíry“. Dnes to řekl ministr Arenberger. Na Slovensko byla očkovací látka před časem dovezena, tamní léková agentura k ní ale dosud nevydala stanovisko s odůvodněním, že výrobce neposkytl značnou část požadovaných údajů. Sputnik V zatím nemá registraci pro použití v EU. „Určitě nechceme jít slovenskou cestou, že bychom tady najednou vítali letadlo se zmrazenými látkami, ale chceme mít nejdřív papíry v pořádku,“ řekl Arenberger.

    Co se stalo na Slovensku:

  • Ministr souhlasí, že větší shromažďování může být riziko

    Z lékařského hlediska ministr Arenberger souhlasí se stanoviskem Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), že pondělní zmírnění protiepidemických opatření je výrazné. Zachovat víc omezení, například zakázat shromažďování, podle něj neumožňuje pandemický zákon. Právníci podle něj postup kritizují, a to jak jako příliš omezující, tak jako příliš mírný. Řekl to dnes na tiskové konferenci. „Snažili jsme se omezit jenom to, co víceméně omezit lze podle pandemického zákona. To si třeba neuvědomují ti, kteří doporučují, že by se nemělo rozvolňovat ideálně vůbec,“ řekl ministr. Samo částečné otevření škol podle něj bude znamenat pohyb asi 400 000 dětí, které budou možná i s rodiči jezdit v hromadné dopravě nebo chodit na nákupy. „Už to je velká epidemická zátěž a já jako lékař se s tím plně ztotožňuji,“ dodal. Podle něj by bylo dobré počkat, jak to změní vývoj epidemie po 14 dnech, a potom se zamyslet nad nějakým dalším rozvolňováním.

  • Proč se Andrej Babiš nechává od prezidenta úkolovat?

    Petr Arenberger má oproti Janu Blatnému jednu velkou výhodu – je velmi komunikačně zdatný a s médii to umí. Andreji Babišovi navíc nabídne předvolební téma do kampaně, říká Václav Dolejší v podcastu Stopáž.

  • Češi nebudou moci do zemí s extrémním rizikem mutací do konce května

    Zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru, bude podle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví platit do konce května. Původně měl skončit v neděli. Od pondělí se k dosavadnímu seznamu států přidají Peru a Kolumbie. Už více než měsíc platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření jihoafrické mutace koronaviru. Týká se to Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie, Zambie a Zimbabwe. „Z důvodu globálního šíření nových variant viru, včetně doloženého importu tzv. jihoafrické mutace do ČR a potřeby předejít dalšímu šíření na území ČR a maximálně zabraňovat dalšímu importu zejména jihoafrické a brazilské mutace, bylo rozhodnuto o zákazu vstupu všem občanům ČR a cizincům s bydlištěm v ČR do zemí s extrémním rizikem nákazy těmito mutacemi,“ uvedlo ministerstvo.

  • Epidemie brzdí, efekt Velikonoc ale podle ministra může ještě s čísly zamávat

    Pozitivní trend vývoje epidemie covidu-19 podle Petra Arenbergera dál pokračuje, klesá i počet hospitalizací. „Nevidíme ale ještě efekt Velikonoc,“ řekl dnes na tiskové konferenci. Počty případů klesají, i když se počty provedených testů po poklesu přes svátky podle něj zvýšily na předchozí vysoké hodnoty. „Epidemická situace se pomalu zlepšuje. Nevidíme ještě efekt Velikonoc, který nám s těmi čísly může pořád ještě trošku zamíchat,“ řekl ministr. Snižují se podle něj všechny ukazatele, jako jsou počty nových případů, relativní pozitivita testů nebo počet nových pacientů v nemocnicích. „Stále ale jsou ještě významné mezikrajové rozdíly,“ dodal. Některé regiony podle něj ještě stagnují na rizikových číslech.

  • Příští týden se očkování otevře pro další chroniky a lidi nad 65 let

    Od pondělí se budou moci k očkování registrovat zbývající chroničtí pacienti, kteří k němu zatím neměli přístup. Od středy se budou moci hlásit i lidé starší 65 let. Nyní se mohou k očkování hlásit hlavně lidé nad 70 let, někteří chroničtí pacienti, zdravotníci, pracovníci sociálních služeb a lidé z integrovaného záchranného systému. Podle ministra se daří v posledních dnech zrychlovat očkování, proto se od pondělí 12. dubna budou moci k očkování registrovat i chroničtí pacienti, kteří tu možnost zatím neměli. Jde například o pacienty se vzácnými genetickými onemocněními či lidi, kteří například kvůli intelektové nedostatečnosti nebo jiným postižením nedokážou dodržovat protiepidemická opatření. Od středy 14. dubna bude registrace otevřena i pro lidi nad 65 let, tedy především pro lidi ve věku 65 až 69 let. Těch je podle Arenbergera asi 670 000, někteří se ale už nahlásili k očkování kvůli tomu, že mají také chronické onemocnění. Ministr odhaduje, že se jich bude nyní hlásit kolem 400 000. Arenberger dnes řekl, že by do konce června mohlo být očkováno 58 procent dospělé populace.

  • Od antigenních testů chce ministerstvo u dětí přejít k PCR testům

    „Naším cílem je se v budoucnu – a ne v nějaké vzdálené budoucnosti – přesunout do oblasti PCR testů, zvlášť u dětské populace. Je to jednodušší na odběr a máte informaci mnohem dříve. Jen nastavit parametr, aby laboratoře nebyly zahlceny zpracováváním vzorků ze škol,“ řekl Arenberger.

    O dalším problému s testováním dětí dnes informovaly Seznam Zprávy:

  • Arenberger: Na „psa“ zapomeňte, připravujeme nová pravidla

    Ministerstvo zdravotnictví bude podle Arenbergera připravovat nová pravidla pro zmírňování protiepidemických opatření místo dosavadního protiepidemického systému PES. První varianta by podle něj měla být hotová zhruba za dva týdny. „Na ‚psa‘ zapomeňte,“ řekl. Podle něj ministerstvo půjde trochu jiným směrem a připraví ve spolupráci s epidemiology, průmyslem a dalšími skupinami vlastní pravidla. „Máme na to následujících 14 dnů,“ dodal. Protiepidemický systém PES začal fungovat loni v listopadu, upraven byl začátkem roku. Jeho hlavním parametrem bylo rizikové skóre, které se vypočítává z počtu nových případů na 100 000 obyvatel a v seniorní populaci, na podílu pozitivních z provedených testů na covid-19 a reprodukčního čísla. V lednu byl parametr pozitivních testů nahrazen podílem nakažených lidí, kteří jsou přijati do nemocnic k hospitalizaci a dosud nebyli pozitivně testováni. Omezování života v Česku bylo podle rizikového skóre rozděleno do pěti pásem podle přísnosti. Od února se ale opatření systémem PES neřídí. Jedním z důvodů je masivní šíření britské mutace koronaviru.

  • Arenberger vymění své politické náměstky

    Novými náměstky na ministerstvu zdravotnictví budou primář interní kliniky vinohradské nemocnice Martin Havrda a ředitel brněnské nemocnice u svaté Anny Vlastimil Vajdák. Nynější takzvaně političtí náměstci, pod které nespadá žádná sekce ministerstva s odbornou agendou, skončí. Podle ministra sami nabídli rezignaci.

  • Do hospody jedině s negativním PCR testem?

    Otevření restaurací zatím není aktuální. „My o tom intenzivně jednáme. Mně se líbí model PCR testu (jako ‚vstupenky‘ do restaurace, ne starší než týden - pozn. red.). Otázka je, jak to udělat,“ říká Arenberger. „Tam záleží na tom, jak bude probíhat epidemie. Když máte relativně malou epidemickou zátěž, odběrová místa to zvládnou. Dalo by se uvažovat o samoodběrech, je to mechanická záležitost, a když ji někdo zvládne pro antigenní testy, tak u PCR testu je to jednodušší, navíc se dá nahradit kloktacími testy. Problém je spíš vlastní zpracování v laboratořích. Pokud je zátěž virem menší, můžete přistoupit k poolování, odeberete 10 vzorků, materiál z části zkumavek se smíchá a uděláte jeden test. Pokud je negativní, jsou všechny negativní. Pokud je pozitivní, musíte je všechny roztestovat, výrazně to sníží počet testů a výrazně to zlevní proces.“

  • Pandemický zákon nám neumožňuje jiné rozvolnění, tvrdí ministr

    Arenberger na tiskové konferenci říká, že Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) byla proti rozvolňování, které přijde v pondělí. „Na druhou stranu pandemický zákon nám neumožňuje dělat nějaká zásadní omezení shromažďování osob. Snažili jsme se udělat kompromis. Ve stejném případě bohužel ještě rádi využíváme toho, že restaurační zařízení jsou zavřená a nejsme nuceni k tomu, abychom stejný krok museli udělat v restauracích. Rádi bychom počkali, jak nám to po 14 dnech zamává se situací, a poté se zamysleli nad dalším rozvolňováním,“ uvedl.

    Co vadí expertům:

  • Arenberger: Venku sportovat lze, ale bez využití šaten a sprch

    Ministr zdravotnictví na tiskové konferenci obhajuje pokračující zákaz sportování ve vnitřních prostorách, proti čemuž protestuje řada svazů a spolků. „Venku mohou sportovat skupiny až 20 lidí bez využití vnitřních prostor sportovišť – nemohou do šatny, sprchy. Ve vnitřních sportovištích mohou sportovat jen osoby v rámci výkonu zaměstnání – profesionální sportovci, kteří jsou za tuto činnost placeni. Může tam být i výkon podnikatelské a podobné činnosti jako příprava soutěží. Amatérští sportovci nemohou využívat vnitřní sportoviště ani v rámci spolkové činnosti,“ řekl. Jde podle něj o doporučení odborníků.

  • Brazilská mutace odložila otevření škol v okrese Děčín

    Arenberger dodal, že v pondělí se otevřou první stupně škol a poslední ročníky školek, s výjimkou okresu Děčín. „Možná ještě nevíte, že tam byly potvrzeny dva případy brazilské mutace, takže to je jeden z důvodu,“ řekl. „Tato informace je stará několik minut, takže zatím předběžně víme, že je to dovezeno ze zahraničí. Budeme dále trasovat a informace se upřesní a budeme dále pátrat po dalších kontaktech. Z mých informací spolu případy souvisí, ale nechal bych potvrzení na výsledku trasování.“

  • Denně podáváme 60 tisíc dávek, řekl ministr

    Podle Arenbergera očkování zrychluje. „Včera bylo podáno přes 58 tisíc dávek, protože dobíhají čísla, včerejšek je rekordním dnem, kdy určitě dosáhneme přes 60 tisíc podání. Jsme na více než polovině toho, čeho bychom chtěli reálně denně dosáhnout,“ řekl ministr.

Reklama

Hlavní zprávy