Hlavní obsah

Začnou večírky a oslavy, varuje Smejkalův tým před změnami od pondělí

Foto: Profimedia.cz

Experti se obávají, že pondělní změny povedou k častějším oslavám a párty, které jsou rizikové. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

Mezioborová skupina má obavy především z kombinace konce omezení večerního a nočního vycházení s možností setkávání deseti lidí uvnitř a dvaceti venku. Změny platné od pondělí otvírají cestu k oslavám a večírkům, varují odborníci.

Článek

Skupina odborníků, kterou vede epidemiolog Petr Smejkal a která je poradním orgánem ministra zdravotnictví, se postavila proti některým změnám, které vláda plánuje od pondělí.

Jde zejména o konec omezení volného pohybu po 21. hodině a možnost setkávat se ve vnitřních prostorech až v deseti lidech a venku až ve dvaceti lidech. Do konce týdne přitom platí, že venku i vevnitř se mohou sdružovat maximálně dva lidé.

Smejkalova skupina se obává a varuje před tím, co způsobí obě změny dohromady.

„Omezení shromažďování je jedním z nejúčinnějších protiepidemických opatření. Podle posledních výsledků modelů značnou část redukce reprodukčního čísla nejspíše způsobuje právě i omezení setkání z 10 osob na dvě,“ stojí ve stanovisku Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES).

Omezení večerního a nočního vycházení působí s omezením setkávání synergicky, vysvětlují odborníci. „Dohromady obě opatření brání především pořádání rodinných setkání, oslav, večírků, a podobně, což jsou z hlediska šíření epidemie vysoce rizikové aktivity, kdy se v těsném kontaktu potkávají lidé z různých domácností,“ stojí v prohlášení a apelují na Ministerstvo zdravotnictví, aby využilo všech právních možností k prodloužení omezení shromažďování osob.

Arenberger: Už to není technicky možné

Skupina také varuje před tím, aby se děti pouštěly od pondělí do škol plošně a pracovalo se spíše s okresy. Za nutnou podmínku pro otevření škol považuje MeSES hodnotu R v daném okrese bezpečně menší než jedna a aby týdenní incidence na 100 000 obyvatel nebyla významně vyšší, než je celonárodní průměr.

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) se problému krátce dotkl dopoledne na tiskové konferenci ve velkokapacitním očkovacím centru. Zmínil, že je potřeba zlepšit komunikaci, aby se odborné skupiny dostaly včas k potřebným informacím. A aby následně měli vládní představitelé jejich stanoviska dříve.

„Udělali (odborníci) stanoviska, která nejsou kompatibilní, my nemůžeme některé věci realizovat, ne, že bychom nechtěli, ale na druhou stranu to legislativa od příštího týdne neumožňuje,“ dodal ministr zdravotnictví s tím, že podle něj je zbytečné na veřejnost vysílat signály, co by bylo nejoptimálnější, když už to není technicky možné.

Smejkal: Osobně jsem apeloval u předsedy vlády

S tím ale nesouhlasí právník Jan Kysela, který je též členem MeSES. „Protipandemický zákon umožňuje za splnění podmínky nezbytnosti zakázat konání veřejných nebo soukromých akcí, při kterých dochází ke kumulaci osob na jednom místě. K možnému omezení shromažďování míří i některá ustanovení zákona o ochraně veřejného zdraví. Je tu tudíž prostor pro odůvodněná omezující a dočasná mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví,“ tvrdí Kysela.

„Apeloval jsem včera osobně na pana předsedu vlády,“ popisuje vedoucí skupiny Petr Smejkal pro Seznam Zprávy a dodává, že během včerejška o tom stihl mluvit i s novým ministrem zdravotnictví a potvrzoval mu stanovisko, že podle skupiny, která se opírá o postoj experta na ústavní právo Jana Kysely, je legislativně nadále možné omezovat sdružování lidí.

Premiér Andrej Babiš na dopolední tiskové konferenci pouze zmínil, že není dobře, že vláda rozhodla a až zpětně dostala stanovisko od Mezioborové skupiny.

„Má teď hodně práce, na to není třeba se potkávat. Dál budu zdůrazňovat, že to možné je,“ reagoval Smejkal na dotaz, jestli má v plánu téma osobně s ministrem řešit.

Reklama

Doporučované