Hlavní obsah

Bez schválení bychom si Sputnik píchnout nedali, shoduje se většina čtenářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seda Yalova, Shutterstock.com

Čtenáři diskutují, za jakých podmínek by se nechali očkovat ruskou vakcínou.

Reklama

Úvahy o nákupu a očkování ruskou vakcínou Sputnik V dřív, než získá registraci Evropské lékové agentury, rezonují českou společností. Nejčastější názory čtenářů mluví proti použití neschválené látky, ale Sputnik má i své zastánce.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článků o vakcíně Sputnik V. Čtenářů jsme se také přímo zeptali, zda by se jí nechali očkovat, i kdyby nebyla schválená Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), ale dostala by zelenou od českých úřadů.

Jan Košta: Pokud bude Sputnik schválen od potřebných institucí u nás i v EU, tak mi nevadí a nechám se s ním klidně očkovat.

Vladimíra Kotounová: Neregistrovanou vakcínou bych se nenechala očkovat nikdy. Pan nový ministr je populista a snad veřejné mínění by v tomto nemělo hrát žádnou roli, ale vyjadřovat by se měli k vakcíně pouze odborníci - lékaři. Pan prezident se sám nechal očkovat vakcínou registrovanou. Škoda, že je vše zpolitizované.

Petr Vrána: Když něco preferuji, musím o tom mít detailní informace. Zvlášť, když to má vniknout do mého těla a nějak působit. Po tom, co se teď stalo na Slovensku, byl bych s preferencí velmi opatrný.

Lída Netolická: Nenechala bych se očkovat neschválenou vakcínou. Sputnikem pouze, pokud by byl schválen EMA a vyroben v zemi EU.

Pavel Možný: Je mi 58, tzn. na mě se očkování schválenými vakcínami dostane při tomto tempu tak možná za rok. A tak raději Sputnik, než se dusit na ARO.

A. Mader: Každý svéprávný občan má právo si vybrat, já jsem profesí strojař, ale neschválenou vakcínu bych si nedal, mám dvě dávky vakcíny Pfizer. Protože jsme členy EU, měl by Sputnik být schválen orgány EU.

Jarek Pavelec: Ano, já s celou rodinou, to jest čtyři členové rodiny, bychom se nechali očkovat Sputnikem V schváleným českými institucemi.

Zdenka Watzingerová: Nenechala. Je mi jedno, jestli je to ruské, norské, americké či čínské. Ale NENÍ to schválené.

Břetislav Roháček: Ano, rád bych se nechal očkovat vakcínou Sputnik V, i bez certifikace EMA. I na vlastní riziko. Zatím jsem nikde nenašel informaci, že by tato vakcína někomu uškodila. Nežádoucí účinky jsou obvyklé pro každé očkování.

Jan Klouda: Pokud bude Sputnik protlačen, odmítnu jej z těchto důvodů: 1) Přijde mi velmi sobecké nechat si aplikovat vakcínu, které se přitom výrazně nedostává v zemi původu (Rusko). 2) Nevěřím, že ruští výrobci dokážou soustavně garantovat kvalitu výroby (neměl bych s tím problém, pokud by se licenčně vyrábělo jinde).

Ivan Kratochvíl: Ještě jsem neviděl žádný ruský výrobek, který by fungoval. A nechápu, jak si někdo může nechat píchnout něco, co neprošlo nějakým schvalováním, které je u všech léků povinné.

Daniel Pekárek: Nemám problém se nechat očkovat ruskou nebo čínskou vakcínou. Tyto vakcíny by měly být dostupné pro dobrovolníky. Občan by zde měl mít na výběr a samozřejmě vědět, kterou vakcínou se očkuje.

Pepa Novák: Nikdy jsem o ruské výrobky nestál, znám jejich kvalitu. Šlendrián, nedodržení technologických postupů, zatajování a lhaní, propaganda. Na lidské životy nikdy Rusko nedbalo.

František Winkler: Ano, nechal bych se naočkovat, nemám s tím žádný problém.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Marie Vašková: Vakcínou Sputnik bych se očkovat nenechala. Vůbec jí nevěřím, ani té čínské. Ztotožňuji se s názorem MUDr. Blatného, až bude vakcína schválena. A vůbec nechápu reakci prezidenta, nevhodná a pro prezidenta nemístná.

Jitka Pepi: Rozhodně bych se neschválenou vakcínou očkovat nenechala, to radši nic!

Petr Matoušek: Pokud Sputnik bude schválen v ČR, tak i já se nechám naočkovat.

Laďka Dreslerová: V žádném případě bych se nenechala ruskou neschválenou vakcínou očkovat. Vypadá to, že ta změna ministra byla velice účelová, ale začínám mít obavu, že když nebudu chtít Sputnik, mám smůlu, ač je mi 76 let a na termín očkování už čekám skoro měsíc.

Jiří Klapač: Na Sputnik bych se snad nechal přemluvit, pokud by nebyla jiná volba a byl vyroben v Bavorsku, jak se o tom teď píše. Vymyšlen asi není špatně, ale s tou realizací tedy opravdu nevím nevím. Moje skepse má podklad v tom, že jsem měl tu čest mít tu stepní bandu 20 let pod okny - a kdy o sobě tvrdili, že nám pomáhají.

Jáchym Kaplan: V žádném případě se nenecháme očkovat vakcínou dosud neschválenou EMA, já ani má žena a děti.

Ivana Ošlejšková: Rozhodně bych se očkovat nenechala, byla jsem jednou v moskevské nemocnici a děkuji, nikdy víc. Mimo ošetření, kdy v sádrovně nebyla zavedena voda, jsem si spletla doktora s údržbářem. Tak špinavý plášť se hned tak nevidí.

Evžen Koblížek: Mně osobně je jedno, odkud vakcína je. Ale musí splňovat západní standardy a projít schvalovacím procesem. Zatím se tak nestalo a všechny ty tanečky okolo jsou krajně podezřelé.

Radek Kročil: Ano, nechal bych se očkovat vakcínou Sputnik bez sebemenšího zaváhání. Lepší něco mít než čekat půl roku, ne-li déle, na nějaká západní očkovací séra. Rusové mají určitě také kvalitní kapacity a laboratoře, tak jako jinde ve světě.

Vladimír Petrů: Ruskou ani čínskou vakcínou bych se nenechal očkovat, i kdyby je schválila EMA.

Reklama

Související témata:

Doporučované