Hlavní obsah

Přehledně: Takto se v pondělí promění život v Česku. Co bude dál zakázané?

Foto: Profimedia.cz

Cestující v pražském metru, 18. května 2020.

Reklama

Poslední velké rozvolňování protiepidemických opatření je tu. K normálu má ale stále daleko.

Článek

S pondělním ránem se Česko dočká poslední velké vlny rozvolňování protiepidemických opatření. K úplně normálnímu životu to ale bude mít ještě daleko. Co se tedy nově otevře a jaká budou platit nadále pravidla?

Od pondělí můžeme navštívit tetovací salón, bar či hospodu bez zahrádky, babičku v léčebně , ve venkovních prostorách můžeme sundat roušku a nebo se jít podívat na hrocha ve vnitřním pavilonu ZOO. Dokonce se smíme nechat svézt i taxikářem bez licence. Především ale rodiče mohou poslat své děti do základních škol prvního stupně.

Školní docházka je až do konce roku nepovinná, takže rodiče mohou nechat děti doma. Nepřijdou přitom o ošetřovné, pokud ho pobírají. To platí i pro děti v posledním ročníku předškolního vzdělávání, který je jinak povinný. Pokud se rodiče rozhodnou děti do školy poslat, musí je vybavit podepsaným čestným prohlášením.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Žáci se budou vzdělávat v oddělených skupinách.

V prohlášení stojí, že dítě nemá příznaky virového onemocnění a že se rodiče seznámili s vymezením osob s rizikovými faktory i s doporučením, aby zvážili tyto rizikové faktory při rozhodování o účasti dítěte na vzdělávacích aktivitách. Do školy tedy může jít i dítě z rizikové skupiny nebo dítě, které s takovým člověkem bydlí. Podle ministerstva tvoří rizikovou skupinu lidé starší 65 let, lidé s onemocněním plic, srdce, ledvin a jater, cukrovkou, těžkou obezitou nebo poruchou imunitního systému.

Škola by měla zajistit vzdělávací činnost každý všední den do 16 hodin. Vyučující na prvním stupni ZŠ by se neměli v rámci jedné školní skupiny měnit, což zkomplikuje mimo jiné výuku cizích jazyků. Podle ministerstva je ale možné tyto předměty vyučovat na dálku.

Po tréninku do sprchy

Část uvolněných pravidel se týká činností, které jsou nyní nějakým způsobem omezené. Otevřou se vnitřní prostory restaurací, kaváren, barů, hradů, zámků nebo zoologických zahrad. Provozovatelé sportovišť mohou zpřístupnit sprchy, šatny a umývárny. Počet účastníků hromadných akcí se zvedne ze 100 na 300, a pokud se epidemiologická situace bude vyvíjet dobře, od 8. června má toto číslo vzrůst na 500 a od 22. června 1000 osob. Všechny pošty otevřou ve standardním režimu a taxikáři takzvaných alternativních taxislužeb budou smět opět vozit zákazníky i bez licence.

Zcela nově se v pondělí otevřou hotely, kempy, ubytovny, bazény, koupaliště, sauny, wellness a tetovací salóny.

Skončí také zákaz návštěv ve zdravotnických a léčebných zařízeních. Návštěvy jsou ale omezené na nejvýše dvě osoby, které nesmí mít teplotu ani příznaky covid-19. Ministerstvo doporučuje setkání mimo uzavřené prostory, na vícelůžkových pokojích musí být pacient a jeho návštěva od ostatních pacientů odděleni přepážkou nebo zástěnou.

Uvolňování opatření provázejí i další hygienická omezení, zejména povinnost nosit v některých případech roušku, mýt si ruce a udržovat bezpečnou vzdálenost od ostatních lidí. V čekárně či na koupališti jsou to dva metry, v restauraci metr a půl.

Provozovatelé restaurací dostali od ministerstva pokyny, jak zajistit dodržení přísných hygienických pravidel. Noční kluby mají smůlu, ministerstvo se obává družné zábavy spojené s alkoholem, a provoz všech stravovacích zařízení, hospod a podobných podniků proto omezilo na dobu mezi 6 a 23 hodinou. Výjimku z tohoto pravidla dostaly jídelny pro zaměstnance a provozovny s výdejním okénkem.

„Je potřeba se poučit ze zahraniční zkušenosti například z Jižní Koreje, kde došlo k významnému navýšení počtu nakažených kvůli provozu nočních klubů a došlo tím v důsledku ke zhoršení epidemiologické situace,“ vysvětlil omezení ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nošení roušek je dál povinné při kontaktu s cizími lidmi, ve veřejné dopravě a ve všech budovách s výjimkou vlastního bydliště. Nařízení platí i v restauracích, hospodách, barech, kavárnách a dalších podobných zařízeních kromě doby, kdy člověk jí či pije.

Výjimku stejně jako dosud budou mít děti do dvou let, žáci a studenti při výuce, moderátoři, lidé při fotografování a natáčení, pracovníci v kancelářích, pokud jsou od sebe dál než dva metry, nebo lidé pracující v horku.

Reklama

Doporučované