Hlavní obsah

Reportáž z umělého světa. Umělejšího, než byste si dokázali představit

Virtuální umění.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

V pražské Chemistry Gallery se v sobotu večer odehrál netradiční umělecký souboj. Osm mladých umělců si nasadilo helmy, které je přenesly do virtuální reality, aby v ní tvořili své umělecké kousky.

Článek

Virtuální realita je spojována hlavně s hráči počítačových her. Důvod je jednoduchý. V herním byznysu se ročně točí stovky miliard dolarů, a dokáže proto ufinancovat náročný a dlouhý vývoj nové technologie.

V poslední době se ale objevují průniky už i do dalších odvětví. Ať už jde třeba o školství, kde virtuální realita může sloužit jako pomůcka k výuce, nebo do oblasti nemovitostí. Zájemce o byt či dům si stáhne soubor a může si nemovitost prohlédnout z domova.

V sobotu ovšem bylo v Praze k vidění dost netradiční využití virtuální reality - umělecké. V Chemistry Gallery se odehrál souboj osmi umělců, kteří svá díla tvořili přímo v elektronickém světě.

Na to, jak virtuální umění vypadá, co v umělém světě dokázal nakreslit náš reportér Pavel Cyprich i na to, jak by mohla vypadat galerie budoucnosti, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované